Argentina Creative Commons License 2008.07.10 0 0 topiknyitó
Napjainkban egyre gyakoribb a szűnni nem akaró krónikus fáradtság. Jellemzője, hogy az ember minden tevékenységtől borzasztóan elfárad, az ólmos fáradtság mindennapossá válik, a hosszabb alvás sem képes teljesen regenerálni a szervezetet. Legszívesebben mindig pihenne, a nap bármely szakaszában elálmosodik. A fizikai fáradtságot a szellemi teljesítmény romlása, a gondolkodás tompulása, lassulása kíséri. Az ember úgy érzi nincs sem motivációja, sem energiája, képtelen bármilyen komolyabb erőfeszítésre. A korábban könnyedén végzett időtöltések, kedvtelések is fárasztóvá válnak. Érzelmileg és szexuálisan is fásulttá, érdektelenné válik az ember, minden egyre nehezebben megy és egyre fárasztóbb. Mindezek miatt képtelen belefogni bármilyen komolyabb feladatba, tevékenységbe, munkába ami komolyabb erőfeszítést igényelne. Van, hogy valamely szervi betegségre vezethető mindez vissza, gyakran a depresszióhoz kapcsolódik és létezik egy önálló betegség, a Krónikus Fáradtság Szidróma (CFS), amelynek eredete ma még tisztázatlan. Bármi okozza is, a krónikus, ólmos fáradtság tönkreteszi az ember életét és komolyan akadályozza a mindennapi önfenntartásban is. Kérek mindenkit akinek bármilyen tapasztalatai vannak a krónikus fáradtsággal kapcsolatban, esetleg ismer valamilyen módszert, ami megszünteti, vagy enyhíti ezt a tünetegyüttest, legyen szíves írjon róla ebben a fórumban!

Magam is sajnos érintett vagyok és a krónikus fáradtságtól egyre jobban szenvedek. Ez elvileg talán egy civilizációs betegség, az Amerikai Egyesült Állam,okban és Németországban több százezres, vagy akár néhány milliós nagyságrendű embert érint.
Maga a külön nevesített betegség a Krónikus Fáradtság Szindróma, (Chronic Fatigue Syndrome, Chronisches Erschöpfungssyndrom), szűkebb kategória, szigorúbb kritériumai vannak, talán vírusos eredetű betegség, de biztosan ezt sem lehet tudni.
Jelen fórumban ezzel a betegséggel is, és ezen betegség kritériumainak nem megfelelő, azaz egyéb okokból kialakult krónikus fáradtsággal is szeretném ha foglalkoznánk.