kuzo4 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 104
Az ablakokat természetesen nem a műszaki állapotuk miatt szükséges cserélni, attól akár még 50-100 évig is maradhatna némelyik, hanem az energiaválság és a gázár bel- és külpolitikai viszonyai miatt megváltozott a gazdaságossági optimum, és véletlenül éppen ezzel egyidőben történt ugrásszerű fejlődés is a nyílászárógyártásban, nem is egy.

 

Így a régi nyílászárók hőszigetelése nem képes azt a szintet tartani, hogy a rajta keresztül kidobott hő meg ne haladja rövid idő alatt az ablakcsere költségét a ma akár szériában elérhető olyan tulajdonságú nyílászárókra, amik töredéke (szó szerint) hőveszteséget eredményeznek. Egyszóval felment a gáz ára, ezért nem éri meg üzemben tartani továbbra a "régi" ablakokat.

 

Nagyanyáink dupla ablakai minden fok külső-belső hőmérsékletkülönbségre igen magas

 

3-4 W/m2

 

fűtésienergia-veszteséget okoznak. Ehhez képest a dupla termo üvegek (80-as 90-es évek) nem sokat fejlődtek:

 

2,9 W/m2

 

Amikor rágőzöltek egy láthatatlan fémréteget (Low-E, infrasugárzást csökkenti) ez felére csökkent:

 

1,4 W/m2

 

Ez számít ma elavultnak, de a 2000 körül épült házak többségében még ezt sem alkalmazták. Ma ebben az árkategóriában vannak az argongázzal töltött üvegek, 3 rétegű üvegek, dupla Low-E üvegek, és a 12 mm helyett 16 mm légréssel gyártott üvegek. Mindezek együtt kevéssel kerülnek többe, mint az elavult alaptermék (1,4 W/m2K), és

 

0,5-0,9 W/m2

 

-re csökkentik a hőveszteséget.

Hasonló jelenség van a légzárás kapcsán (nagyon jelentős energia megy ki az ablakréseken cserélődő levegővel). Az L3-as ablakok ma már nem felelnek meg az építési követelményeknek, az L2 számít alapterméknek, és egyre terjednek az L1 légzárású ablakok (ezekben többnyire legalább 3-szoros gumiprofil tömítés van).

 

Így sajnos az a helyzet, hogy a legtöbb 5-10 éves nyílászáró hőtechnikailag egy kategóriába esik nagyszüleink ős-ablakaival. Különösen vonatkozik ez az eladásra épített "újépítésű" lakásokra, ahol a vevőnek többnyire nincs se beleszólása, se információja, a beruházónak meg a legolcsóbb még beszerezhető kifutó termék hozza a legmagasabb profitot.