NeomatiK Creative Commons License 2008.05.29 0 0 292

Látatlanban nem lehet mondani pontosat. Tudni kéne a terepviszonyokat is. Mert lehet, hogy elég 2 sor zsalukő, de lehet hogy 4 sor kell.

 

Ami biztos, hogy a teherhordó falak alá kell a sávalap. Minimum 50 cm szélességgel és a fagyhatárig le kell menni (-1m). De mivel azt írod, hogy csak a körítő falak a teherhordófalak, ennek ellenére 1 vagy akár 2 helyen is összekötném a két hosszanti fal alatti sávalapot. Sőt van is erre valami hasonló gyakorlati ökölszabály. Elképzelhető, hogy még egy közbülső hosszanti sávalap is javasolt lenne (bár nem tartom valószínűnek). És természetesen majd a vasbetonkoszorúval is összekötném a falak fölött a külső koszorút, szóval emiatt tehetnél belülre is teherhordó falat. A 7,3m fesztávhoz való gerenda egyébként is ultrabrutál főleg ha a keresztmetszetet is növelni kell emiatt, ez anyagiakban is erősen éreztetné hatását.

Ha tisztázottak a terepviszonyok, a talajszerkezet a és az épüleből adódó terhelések, akkor abból számítható vagy gyakorlati úton meghatározható az alap szerkezeti felépítése és mérete. Ebből már meghatározható a beton, betonacél mennyisége.

 

Én a helyedben - ahogy írtam - 2 helyen betennék a 7,3-as oldallal párhuzamosan tartófalat, ez alá sávalapot is természetesen. Felül erre is koszorút nyomatni. Így már nem a 7,3m-es falközre kell gerendát venni, hanem a 3 részre osztott 13,71m-es falközre, ami pl. 3*4,57 m. Ehhez persze ismerni kell az alaprajzot, hogy tulajdonképpen hova is lehetne a közbülső teherhordó falakat rakni. Így a fafödémed olcsóbb lenne, viszont többe kerülne a fal és sávalap+koszorú. A véegösszeget tekintve talán nem is lenne drágább ez az erősítés. Viszont sokkal de sokkal masszívabb lenne az épületed.

 

Szeglemezes tetővel viszont meg lehet csinálni ezt a fesztávot, és akkor elképzelhető, hogy nem kellenek a közbülső  teherhordó falak.

 

Mindent egybevetve, beszéld meg a tervezővel és/vagy statikussal, hiszen úgy is kell terv. De ha már kitaláltad, hogy melyikkel szimpatizálsz, akkor még tudok/tudunk javasolni ezt-azt és a meg nem válaszolt kérdeseidre válaszolni. Amint látod, a tetőtől visszafelé kalkulálva érdemes a házat megtervezni. 

 

A rétegrend alulról

 

- lábazat között földfeltöltés és tömörítés

- sóderágy 10cm

- vasbeton lemez (sok helyen nem raknak vasbeton lemezt)

- talajnedvesség elleni szigetelés

(-párazáró fólia)

- padló hőszigetelés

- párazáró fólia

- aljzatbeton

- padlóburkolat

 

Előzmény: enrico111 (291)