szaboandor Creative Commons License 2008.05.20 0 0 931

Tisztelt Szakemberek!

Segítséget, információkat kérnék.

 

HSS-1165NA (Nagravision) digitális műholdvevő egységem van, 75 cm-es parabola antennával, mely antennát a beltéri egység motoros forgatóval automatikusan tud pozícionálni. Nekem érdekes volt, hogy a forgató motor egyazon kábelről kapja az áramot, melyen keresztül a beltériről/távszabályzóról vezérelhető is, és azon jön a műhold jel is .. A kezelési útmutató szerint teljesen DVB-S(QPSL) kompatibilis rendszer.

Az egységet megvásároltam a miskolci DIGI-től, a DIGI munkatársai szerelték fel, állították be eredetileg még kártyával; amikor a DIGI TV adásait csak parabolával lehettet fogni. Ma már kábel hálózat megy. A beltéri egységből a DIGI TV tulajdonát képező kártyát vissza kellett adnom, de ettől még működik a rendszer. A parabola jelenleg a harmadik emeletről dél-délnyugat felé néz, semmilyen takarás nem zavarja.

 

Jelenleg az INTELSAT1002; a HOTBIRD, valamint USER 2 és USER 3 jelzéssel
401 TV állomás és 188 rádióállomás fogható. (Nem nézegetem mindet, pláne nem a sok-sok arab adót. Az adók törléséhez, áthelyezéséhez, új adó megkereséséhez már szereztem némi jártasságot ..)

 

Azért vásároltam meg, mert valamikor még tudtam fogni a műholdról a Budapest Tv-t is és önállóan a Hálózat Tv-t is, engem érdeklő műsorokra való tekintettel. A DIGI-nél a BpTv nincs, a Hálózat pedig csak a helyi (Miskolci) Tv-vel keverve. Ha a miskolci megy, akkor a Hálózat eredeti műsorát nem látom …

 

Már elég régen a BP TV az ASTRA1KR-n fogható; a Hálózat Tv pedig már az AMOS1-n.

 

Nem rendelkezem semmilyen műhold-adás-vétel előképzettséggel, sem szakirodalommal, de a számítástechnikához valamit keveset értek; nincs semmilyen műszerezettségem a műhold-vétel technológiához. A berendezést két esetben egy szakember állítgatta, nem kis pénzekért, de a BP TV- és a Hálótat Tv műhold elérhetőséget több, kisebb/nagyobb műszerrel alkalmazásával sem tudta produkálni.

 

Kérdéseim:

 

A berendezésemmel lehetséges fogni az ASTRA1KR-t és az AMOS1-t; azokon pedig a BP Tv-t és a Hálózat Tv-t?

Ahogy tapasztalom az adók néha „vándorolnak”, utánuk kellene mennem. Föltétlen kellenek a kereséshez műszerek, vagy lehetséges a beltéri egység „Műhold keresés” magyar nyelvű menüpontján át is esetleg valami eredményre jutni? (mint említettem motoros forgatóm is működik; ha ez e tekintetben jelenthet valamit ..)

A „Műhold keresés”-t nem mertem elindítani, mert nem tudom milyen következményekkel járhat a jelenleg már elérhetőkre tekintettel is.

Ha kell valami műszer, akkor lehetséges, hogy egy szakember egyszer állítsa be, a fogható műholdakat, és nekem csak már választanom kell a felkínált TV adásokból?

Most a parabolán egyetlen fej van; ha az ASTRA1KR-t és az AMOS1-t ezzel a rendszerrel nem lehet fogni, akkor esetleg még egy másik fejet felszerelve lehetséges?

Létezik valahol olyan WEB lap ahol a lakásom földrajzi helyzete és parabola irányultság, egyebek megadása után meg lehet tudni, hogy éppen milyen műholdak (esetleg milyen tv adók) láthatók?

 

A segítséget előre is megköszönve üdvözlettel: Szabó Andor; schneider1@freemail.hu; 30-338-22-61