Bigjim2 Creative Commons License 2008.02.07 0 0 341
Sok tény kevéssé ismert az éghajlatváltozással kapcsolatban:
Jelenleg (meteorológiai értelemben) jégkorszak van, ugyanis az a
jégkorszak definíciója, hogy a pólusokon összefüggő jégsapka van.
Ez kb. 2 millió éve van, a jég periodikusan előrenyomul és visszahúzódik (persze nem pontos időközönként).
Néhányan úgy gondolják, hogy az éghajlat alapoból állandó, pedig sohasem volt az. Az utóbbi kétezer évben is több jelentős éghajlatváltozás volt, amikre történelmi forrásokból lehet következtetni. Példaképpen nagyjából ezer éve Európában melegebb volt, mint manapság. Angliában vígan termesztettek szőllőt az akkori mezőgazdasági színvonalon, Vörös Erik meg nem véletlenül nevezte el Grönlandot úgy ahogy (zöldföld), mivel akkor a jégtakaró mélyebben volt a sziget belsejében. Aztán pont azért jöttek el onnan, mert lehűlés volt, és a tengeri utakat is elkezdték fenyegetni a dél felé úszó jégtakarók, amelyek addíg nem jutottak el odáig.
A nagy népvándorlás megindulásában is szerepe volt egy éghajlatváltozásnak, aminek következtében Belső-Ázsia egy jelentős területe elsivatagosodott.
Magának az éghajlatváltozásnak a folyamata annyira bonyolult és összetett, hogy a legnevesebb kutatók sem érthetik pontosan meg mi is mozgatja igazán. Minden bizonnyal nem csak a co2 az oka, de ezt elég könnyű mérni és múltbeli adatok is rendelkezésre állnak.
Persze vannak területek, amelyeket nagyon érzékenyen érint a legkisebb éghajlatváltozás is pl. Bangladesh, de nem fog akkora bajt okozni, ha már átesett rajta az emberiség és a környezet jónéhányszor.