MarK Creative Commons License 2008.02.01 0 0 372

Üdv!

 

Hány fogyókúrán vagy már túl? Mióta gyötröd magad időszakos diétákkal, amelyek – ha átmenetileg volt is hatásuk – nem bizonyultak igazán eredményesnek hosszútávon? Mi adhat igazi motivációt, ha túl vagy már néhány sikertelen kisérleten?
A fogyókúra szót jó lenne törölni a szótárunkból. A kúra egy határozott időszakot jelent, ami után minden visszatér a régi menetrendbe. Sőt, a legtöbb program után mindig több kg jött vissza immár csak zsír formájában, mint ami lement. A tapasztalataid alapján Te is úgy gondolod, hogy nem egy újabb, kampány szerű fogyókúrát kéne elkezdeni?
Úgy gondolom, hogy tartós eredmény csak egy hosszú távú testsúlycsökkentő szemlélettől várható, ami életmódváltozással is jár. Erről tájékoztatni és ezen az úton végigkísérni a fogyni vágyókat – ez a felelőssége a velük foglalkozó edzőknek/orvosoknak/dietetikusoknak/stb.

 

Persze nem kell totális étrendmódosításra, órákig tartó edzésre, vagy egyéb kényelmetlenségre gondolni! Senki sem találta fel ebben a témában(sem) újra a spanyolviaszt, a csodás ígéretek csupán ködösítésre jók. Kisebb, apró lépéseket tehetünk azért, hogy elinduljunk a sikerre vezető úton, valamint alapvető tévhiteket kell eloszlatni – ebben szeretnék segíteni.
Mindenki tisztában van azzal, hogy hízni csak akkor lehet, ha több a felvett energia, mint amit a szervezetünk elhasznált. A napi szükséglet nyilván függ a nemtől, a kortól és a fizikai terheléstől. Az elhízással összefüggésbe hozott életmóddal, anyagcsere problémákkal, testtömegindexszel, táplálkozástudománybeli anomáliákkal, mozgáshiánnyal, esetleg cukorbetegséggel kapcsolatban most nem kívánok részletekbe menni (erre van külön hírlevelünk!) A rossz étkezési szokásaink közül elsősorban azt szeretném kiemelni, ami a legtöbb probléma kiváltója: egész nap koplalunk, csak rohanunk, kávékat iszunk, majd este végre nyugodtan eszünk. Azonban a napközben kiéheztetett szervezet, ha hirtelen megterheljük bőséges evéssel, akkor a könnyen tárolható zsírt és szénhidrátot gyorsan raktározza – tartalékol, hiszen a szervezet túlélésre rendezkedett be, viszont a sok hasznos tápanyag (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) feldolgozása és beépítése a nagy tömeg miatt nem teljes értékű. Hasonló okokra vezethető vissza a szokásos kampány fogyókúrák sikertelensége, hiszen túlságosan alacsonyra visszük a napi energia bevitelt, így a szervezet elkezd tartalékolni, egy idő után csökken az alapanyagcsere, vagyis csökkenni fog a különbség a felvett és leadott energia között és egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy csökken a fogyás üteme is. A közérzetünk pedig csak romlik – sokszor az lesz a vége, hogy feladjuk. Ugye ismerős? Ilyenkor, ha elkezdünk rendesen enni, bár kevesebbet, mint a fogyókúra előtt, de sokkal nagyobb lesz a különbség az alapanyagcsere és a felvett energia között és azt a „kiéheztetett” szervezet rögtön zsírban tárolja... Így minden fogyókúra után visszahízzuk a leadott kilókat, sőt egyre többet.

 

Nos, az ilyen, un. „jojó” diéták megelőzésére szeretnék tájékoztatást nyújtani egy hírlevél formájában. A hírlevél nem kötelez semmire, csupán némi háttérismerettel karöltve ad rendszeres infókat egy olyan programról, amely „agyonkoplalás” nélkül, megfelelő étrenddel és egészséges mértékű mozgással együtt jelenthet hatékony megoldást az érintett emberek számára.
Várjuk észrevételeidet, ezen a területen szerzett tapasztalataidat! Csatlakozz a hírlevélhez és utána döntsd el magad: érdemes-e valójában is csatlakozni a fogyni vágyó csapatunkhoz!


 

http://www.fogyjvelunk.firstweb.hu/