locsemege Creative Commons License 2007.11.19 0 0 40
A fenét, ez így nem igaz. Ennek a matematikáját akárki megértheti. A titkosítás egyik fontos tétele, hogy az adat nem az algoritmustól titkos, hanem a kulcstól. Gondolj például az openSSL-re, amelyiknek nyugodtan nézegetheted a kódját. Linuxok ssh daemon-ját, illetve a klienst is nézegetheted, elemezheted a kódot, teljesen nyílt.

A lényeg az aszimmetriában van. A nyilvános kulccsal titkosít a feladó, de a kulcsot a vevő generálta, s juttatta a feladóhoz. Ám a nyilvános kulccsal csak titkosítani lehet, visszafejteni nem. A visszafejtés csak a kulcspár vevőnél mardt másik felével lehetséges, de azt nem küldte sehova, így a vevő vissza tudja fejteni a titkosítást, míg más nem.

Illetve nagyon nagy számítási kapacitások esetén bármit vissza lehet fejteni, s itt van előnye a titkosszolgálatoknak. Mondjuk ha egy PC-vel a visszafejtés 150 évig tartana - ez gyakorlatilag jó, mert mire az eredmény birtokába jutna a feltörő, már nem él -, akkor egy kellően nagy gépen ez néhány nap alatt megvan. Ilyen nagy gépe viszont állami szervnek lehet, magánszemélynek nyilván nincs.
Előzmény: Mr_Bell (39)