VEE Creative Commons License 2007.11.11 0 0 18903

Fiatalabbak kedvéért (bár ők talán nem is olvassák e topicot):

 

A hatvanas években pánik volt a harmincas években alkalmazott bauxitcement, illetve az abból készült bauxitbeton szilárdságcsökkenése miatt. Akkoriban például az Astoriával átellenben lévő lakóházban a fűtő a salakkal teli talicskával együtt leesett az alsó pinceszintre, mert a födém leszakadt.

 

Akkor az ilyen lakóházakat (pl. az újlipótvárosi épületek többségét) államilag listába vették és az ÉMI rendszeresen vizsgálta a vakolatba vésett cigarettás doboznyi vakolatkivésés helyére illesztett ún. Schmidt-kalapáccsal, amely ütéssel állapította meg a vasbeton szilárdságát.

 

Az ijedtség akkora volt, hogy ezért bontották vissza a Fiumei (akkoriban Mező Imre) úti OTI (akkoriban talán TB) székház tornyát. Pedig milyen izgalmas volt felmenni a toronyba a páternoszterrel és az utolsó emeleten - a figyelmeztetés ellenére - nem kiszállva átfordulni (persze nem fejre állva) a lefelé menő szakaszra...

 

Apropó, mit hallottatok arról, hogy az Unió nem engedi a páternosztereket üzemelni? Ugyanis a nemrégi nyitott napon ezt mondták a Roosevelt téri volt BM épületben a vezetésen, hogy azért van leállítva az ottani lift. De én azt hiszem, néhol még működik, pl. az egyik (vagy mindkettő?) Markó utcai bíróságon.

Előzmény: firmin (18902)