_lala_ Creative Commons License 2007.10.17 0 0 240
Földnedves betont alapvetően problémás tömöríteni, én is javasolnám a mixeres verziót.
A pincefalazó olyan mint a tégla, csak kevesebb és nagyobb lyukak vannak benne és általában habosított (könnyű)betonból készítik; a zsalukő ugyanez, csak egyetlen nagy üreg van benne; a lényeges különbség, hogy a zsalukő arra van tervezve, hogy betonnal kitöltsék, a pincefalazó arra van tervezve, hogy a lyukakban levegő marad, betont nem töltenek bele.
Ebből következik, hogy a pincefalazó úgy viselkedik, mint egy nem túl jó hőszigetelésű fal, a zsaluköves megoldás meg tömör beton. A pincefalazót értelmesen nem lehet vasalással erősíteni, mivel a vasalás a levegőn eloxidálódik, az csak normális betonban tud épen maradni. A koszorú célja az erőhatások elosztása, így vasalás nélkül ezt a funkciót nemigen lehet megvalósítani. Így a pincefalazó erre teljesen alkalmatlan.
Én még a zsalukövön is elgondolkodnék, szerintem egyszerűbb kívülről lábazati hőszigetelővel (ez amúgy is fog kellni), belülről meg deszkával zsaluzni és telebetonozni.

Persze lehet a pincefalazóból kézi farigcsálással (a fölösleges darabok kimunkálásával) zsalukőszerűséget csinálni, csak többe fog kerülni a munkadíj, mint amennyit a végtermék ér. Én inkább keresnék vevőt a pincefalazókra.
Előzmény: NeomatiK (239)