NeomatiK Creative Commons License 2007.10.17 0 0 239

Szia!

 

Földnedves betont nem tudod döngölni, mert elsüllyedsz benne géppel együtt :), úgyhogy ezt nyugodtan elfelejtheted. Még ilyen döngölésről nem is hallottam - mondjuk én csak lelkes amatőr vagyok. Vibrálni szokták, ha nagyon muszáj valami tömörítés, ezt leginkább betonoszlopoknál, betonfalaknál.

 

Azt elfeljtettem írni, hogy szintező műszer helyett használhatsz slagvízmértéket, ha nem tudsz műszert szerezni.

 

Ha jól számolom, akkor az alapod kerülete  6*5m és 0,7*0,4m keresztmetszetű lesz, így közelítéssel 6,16 m3 beton kell bele. Lehet, hogy elég a 40cm széles sávalap, beszélj építésszel, statikussal, de én inkább 50cm széles alapot csinálnék. Ez függvénye a háznak és a talajviszonyoknak. Ha 0,5m széles lenne, akkor 7,7m3 beton kéne bele.

 

A földnedves betont hogyan gondoltad az árokba tenni? Betalicskázni veszélyes, mert beomolhat a földpart. Bevödrözni meg munkaigényes. Bár talicskázni is. Mert leborítja a teherautó a betont egy placcra, onnan belapátolod a vödörbe, vagy a talicskába, onnan elcipeled az árokig (mégha közel is van), majd beöntöd. És lesz némi veszteséged is, mert ahova a teherautó leborítja, nem tudod úgy tisztán felszedni. Ráadásul ehhez a művelethez, kell 3-4-5 ember és akkor legalább 5-6 órán keresztül lapátoltok.

Mindezt csak azért írom, mert szerintem jobban járnál, ha mixer hozná a betont. A mixer egyszerre el tud hozni ekkora mennyiséget, a teherautó nem. A mixer kissé képlékeny (KK) konzisztenciájú betont tud hozni, a teherautó földnedveset (FN). A KK-s beton könnyebben bedolgozható, mint a lenti képen is láttad, nagyon szépen elterül. Árban m3-enként kb 2000 Ft-tal drágább a mixer. Persze tudni kell, hogy milyen messziről hozza a betont. Viszont a további előnye, hogy 2 ember elég hozzá,

és 1,5-2 óra alatt kész az egész. A mixeres a csúszdát az árok fölé helyezi és nagyon szépen megy az egész, ő kezeli az adagolást is. Úgyhogy nektek csak a beton elhúzásával kell foglalkoznotok.

 

Ha jól tudom a pincefalazó üreges, tehát ahhoz hiába szúrsz le a sávalapba betonacélt, mert a pincefalazónál nem lesz ami a hozzákössön. Ezt jobb lenne talán megbeszélni építésszel, hogy jó megoldás-e a pincefalazós lábazat.

 

A sávalapozás utáni megállásról azt gondolom, hogy télire kéne rá valami földtakarás, mert ha 70cm mély, akkor még a fagyhatáron felül vagy, ami egyesek szerint 80cm, mások szerint 100cm mély. Ezzel kalkulálnod kell a következőkben is, tehát amikor kész lesz a tervezett 40cm magas lábazati falad, akkor köré kell töltened földet, hogy védve legyen a fagytól az alapod. És ez a feltöltés határozza meg majd a minimum járdaszintedet.

Előzmény: ArGa (238)