VEE Creative Commons License 2007.09.20 0 0 18711

Nem tudom, észrevetted-e, a képen vasbeton dobozok is láthatók, ezek a fürdőszoba térelemek.

 

Az országban 10 házgyár volt, abból 9 szovjet és egy dán (Larssen-Nielsen). A dán a Ferencvárosban gyártotta a főleg középfolyosós házakat, amit úgy lehet megkülönböztetni, hogy az ablakok nem lyukszerűen vannak a falpanelben, hanem egymáshoz érve végigfutnak az egész homlokzaton. Ilyent láthatsz pl. az Örs vezér tér után bal kéz felől a töltés előtt.

 

Ha megnézed e típusnál a végfalon a középfolyosó ablakait, akkor azok néhol két, néhol három részből állnak, azaz egy, illetve két vízszintes osztás van rajtuk. Ennek az az oka, hogy csaknem negyven éve egy ilyen házban volt egy tűz a Füredi lakótelep északkeleti részén, a Rákos-pataknál, a Csertő utcában, ahol többen kiugráltak álmukból felriadva, és sokan haltak meg később a menekülés közben is a folyosók PVC füstjének beszívása következtében. Utána elrendelték a folyosók két oldalán volt farostlemez szekrényajtók, valamint a PVC padlóburkolat és a folyosóablakok cseréjét. Ez az akció azután leállt, valószínűleg, amikor a már akkor is magántulajdonban lévő szövetkezeti házakhoz értek.

 

Az országban sok városban látható panel, mert a hat vidéki házgyárból a környékre (vagy még messzebb is) szállítottak, de sokkal több volt a könnyűbeton blokkból készült, max ötszintes épület. Ezeknél nem látszott hézag vízszintesen és függőlegesen, mint a paneleknél. A kohósalak betonban nem volt semmilyen hőszigetelés, ezért az első ilyennél (a József Attila lakótelepnél) a minősítő intézet nem is akarta kiadni az engedélyt, de azután rájuk parancsoltak... Ott nem is volt nagy baj, mert kezdettől nyomták a dotált távfűtést, de sajnos ilyen technológiával gyártottak számos vidéki üzemben, és azokat sok helyen vas-, majd olajkályhával adták át, ami sokkal rosszabb volt a távfűtéseseknél. E házak ma is állnak, és már régen be kellett volna őket kívülről hőszigetelni. Persze a kissé hőszigetelt paneleken is sokat segítene a hőszigetelés. Rossz nézni, hogy pl. az Üllői út jobb oldalán, a Pöttyös utcában kipingálták a paneleket anélkül, hogy leszigetelték volna őket.

 

Bocs a hosszú beírásért, de mivel nem láttál paneles építkezést, talán volt benne újdonság számodra (és más fiatalabbnak).

Előzmény: DJ Szegecs (18710)