orientalisporta Creative Commons License 2007.09.09 0 0 11

2007-09-07 00:34:30
Bákói visszaéléstérkép

Pásztor Krisztina


Csángóföldön minden évben kisebb harcokat kell vívni a magyar oktatással kapcsolatos jogszerűségért. A Bákó megyei tanfelügyelőségen tegnap tizennégyen versenyvizsgáztak sikeresen a magyar nyelven oktató helyettes tanári állások betölésére.

 

 


A tanügyminisztérium 3533-as rendelete értelmében ott, ahol a szülők aláírásukkal megerősítve, írásban kérik az anyanyelvi oktatást, kérésüket a megyei tanfelügyelőségnek jóvá kell hagynia, és biztosítania kell az anyanyelvi oktatás lehetőségét.

► Szülők kérik a magyarórát

Gajdárba (Coman) és Lujzi-Kalagorba (Luizi-Călugăra) látogatott el tegnap Pásztor Gabriella oktatásügyi államtitkár Hegyeli Attilával, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) oktatási felelősével és Anghel Năstase roma és magyar oktatásért felelős Bákó megyei tanfelügyelővel, mivel értesüléseik szerint ezen a két helyszínen az iskolaigazgatók próbálják megakadályozni a magyar nyelv oktatását. A látogatók bemutatták a törvény értelmében összeállított, a szülők aláírásával ellátott igénylistákat, igazolva a kérvényezett magyar nyelvű órák számát, majd a megyei tanfelügyelőségen a főtanfelügyelő, Ovidiu Cojocaru aláírását kérték az anyanyelvi óraszámok jóváhagyására.

Tavaly ugyanezzel az eljárással Klézse, Rekecsin és Lészped gyermekei kaptak magyar tanítót. A főtanfelügyelő aláírásával, a tegnap vizsgázott tizennégy magyar tanító elfoglalja állását, és Bákó megye szintjén havi 210 órát tartanak magyar nyelven az iskolásoknak.

► Visszahoznák az ősök anyanyelvét

Az államtitkár asszony lapunknak elmondta, az ősz folyamán pedagógusokból, minisztériumi képviselőkből álló közös találkozót szerveznek, amelynek témája egy magyar iskola, de legalább egy tagozat létrehozása lesz, amely első osztálytól felkarolja a magyarul tanulni akarókat. „Otthon gyakorta románul beszélnek ezek a gyerekek, tehát a magyar tannyelvű iskola beindítása óriási lépés lenne a jelenlegi, heti 3-4 órás anyanyelvi oktatással szemben” – mondta Pásztor, bátorítva a térség oktatóit, hozzátéve: „bele kell vágni még akkor is, ha nehéz a tanerők mozgósítása, mivel az mindig jó, ha egy közösségnek sikerül az ősei anyanyelvét visszahoznia.”

A csángóföldi magyar oktatók évek óta végzik a nehéz, különleges, nemes feladatot: nem csupán anyanyelvre tanítják a gyerekeket, de identitásukat erősítik. Kezdő tanárok is vannak, hiszen a MCSMSZ alapos toborzómunkát végzett az elmúlt hónapokban is. Az oktatók száma évente gyarapodik, akárcsak a magyarul tanulni vágyó gyerekek száma. A jelenleg 16 pedagógusból álló csoport nem csupán az iskolai órákat látja el, hanem délutáni foglalkozásokba is bevonják a gyerekeket.