kertészboy Creative Commons License 2007.06.27 0 0 125

Sziasztok! Akkor jöjjenek a muskátli betegségei:

 

Baktériumos betegségek:

 

Xanthomonas campestris pv. pelargonii (a muskátli feketelábúsága): a muskátli legjelentősebb betegsége. A leveleken apró, vízzel átitatott áttetsző foltok jelennek meg, amelyek néhány nap leforgása alatt 2-(5) mm átmérőjűek lesznek, közepük megbarnul. A foltok összefolynak, a levél gyorsan elszárad. A tünetek a száron is találhatók. A dugványok alapi része megfeketedik, nyálkás lesz. A kórokozó ellen gyakorlatilag csak preventíven, a higiénia betartásával védekezhetünk. A beteg növényeket meg kell semmisíteni (nem komposztálni!).

 

Corynebacterium fascians a kerti és az angol muskátli gyengültségi parazitája. Fertőzés hatására a nyugalomban lévő rügyek rendellenesen – pl. sok levéllel – hajtanak ki. Kis jelentőségű, de könnyen felismerhető kórokozó. Védekezés csak preventív módon lehetséges.

 

Gombás betegségek:

 

Puccinia pelargonii-zonalis (muskátlirozsda): kizárólag a Pelargonium-Zonale-hibrideken fordul elő. A levélen apró, sárga foltok jelennek meg, melyek 5-8 mm nagyságúra nőnek, és a fonákukon szétporzó jellegű rozsdatelep jelenik meg. Az asszimiláló felület csökken, a levél lehullik. A gomba hazai klimatikus viszonyok mellett télen a szabadban elpusztul, így az áttelelt anyanövények a fertőzés forrásai. Tipikus kiskerti/kisüzemi kórokozó. Védekezés: mankocebtartalmú permezetőszerekkel (pl.: Dithane M-45) lehetséges.

 

Pythium sp.: elsősorban a dugványok alapi részétől kiindulva szárrothadást okoz. Magyarországon nem nagy jelentőségű. Csak 15 °C alatti hőmérsékleten fertőz. Védekezés: propamokarbtartalmú (pl.: Previcur 607 SL), benomiltartalmú (pl.: Chinoin Fundazol 50 WP) szerrel történő beöntözés.

 

Botrytis cinerea (szürkepenész): párás, fényszegény körülmények között – pl. zsúfolt növényállományban – lép fel. Megelőző védekezés: alacsony páratartalom, száraz lombozat, gyakori szellőztetés, az elszáradt növényi részek eltávolítása. Vegyszeres védekezés: vinklozin (pl.: Ronilan DF), iprodion (pl. Rovral 50 WP).

                                                                                        

Forrás: Növényházi dísznövények termesztése, Schmidt G. szerk.