Imimet Creative Commons License 2007.02.05 0 0 923
Kedves KMG!

Köszönöm a válaszod, az látni kell azonban, hogy 5-6 dolgot kiemeltem, ami nem tetszett, de ez persze elenyésző a teljes műhöz képest, amiben - mint írtam -tényleg (akárcsak korábban) bővelkedik a változatos nyelvi kifejezésekben és az akár kitalált szavakkal, magyarból vett idézetekkel, továbbá belesimul a korábbi kötetekbe (számomra akifogásolt idézeteket leszámítva!).

Szólhatnak érvek a használt kifejezések mellett, és is kivácsi vagyok a többiek véleményére a kifogásolt kifejezésekről!

Ok, akkor csak én nem ismertem az igeszakaszt. Azért így is nehéz mondat volt.

A fószerrel úgy tűnik igazad van, bár én szívesen kerülöm az ilyen veszélyes szavakat is:
http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/92.html
"A fószer és a csávó önmagukban nem pejoratívak, pozitív-negatív értelemben semlegesek, nyugodtan használhatjuk oket dícséroleg is: nagyon muvelt fószer, tök karakán csávó, ahogy pejoratív összefüggésben is: öntelt fószer, nagypofájú csávó. A következo példában húzzuk alá színessel a pejoratív, illetve a szleng szavakat, s figyeljük meg, hogy a ketto mennyire nem ugyanaz: ,,Nem turöm, hogy a lányom hozzámenjen egy istentagadó alakhoz!'' - kiabálta a lelkész, mikor megtudta, hogy a lánya hozzá akar menni egy ateista fószerhez."

Az ereszd el a hajam pár éve hallom és sokan nem ismerik a környezetemben.

A lényeg a lényeg-et ezek szerint direkt használtad, mert Berti gondolja, ő meg mondhat mindenféle baromságot? Végülis elfogadom... Az a bajom vele, hogy sokan komolyan gondolják és jópofának tartják, pedig értelmetlen.

Azt továbbra is képzavarnak tartom, ahogy lezsírozzátok az ebédet :-))), szerintem ez a kifejezés a "megkeni a markát"-ból származik, ami mégiscsak a korrupcióra utal. Már újabban azt is hallottam, hogy levajaz... Pedig abban is van koleszterin, akkor már inkább lerámáz...

A fényesít is börtönszleng lehet, szerintem sokan nem tudják mit jelent. Igazából egy jó kifejezés, csak túl újnak tartom.

Mindentől függetlenül, hogy kell a mai nyelv, "meg minden", igazad van, ámde, ha arra gondolok, ha Gönz Árpád állna neki ennek a kötetnek, vajon ő használta volna-e ezeket a kifejezéseket? Szerintem nem, és van egy tippem, hogy egy részüket ő sem ismeri...
Előzmény: KMG (920)