nadai_g Creative Commons License 2007.01.12 0 0 203
Kedves KTTech Ur!

Onmagaban lehet, hogy nem erzekelni (de gyorsan valtogatva azonnal szembetuno lesz), ezert latszolag lehet jo is az 5500K, de ezert sulyos arat fizethetsz. El is mondom miert!

Mivel Kepkovacs Ur meg nem mondta a valodi okot (ha mondta volna mar, elnezest kerek tole!), en elmondom, miert kell Kepkovacs Urnak 5500K-es beallitast hasznalnia.

Mivel a kiallitotermekben altalaban 5500K koruli megvilagitast hasznalnak es O sajat maga vegzi a nyomtatast (kiallitasi celra!) ezert neki muszaj a studiojaban ugyanilyen megvilagitast alkalmaznia, kulonben a nyomatai maskent latszodnanak a kiallitoteremben, mint a studiojaban. Biztos vagyok benne, hogy tokeletes munkat vegez Kepkovacs Ur. Ha nem ilyen megvilagitast alkalmazna, kerem jelezze!

Mivel Kepkovacs Ur surun hasonlitgatja a sajat nyomatat a kepernyohoz, ezert O nem fehernek latna a monitor nativ feheret (7500K korul). Ezert neki ehhez kell kalibralnia a monitorat. Javitson ki, ha nem igy van!

De ennek semmi koze ahhoz, amit O mondott (a laborok papirreferenciaja 5500K vagy mit mondott).

De ez mindenki mas szamara nagyon rossz! El is mondom miert!

Ha valaki nem tudja biztositani maganak professzionalis lampakkal az 5500K-t, akkor ez azt is eredmenyezheti, hogy elrontja PS-sel a szineket a voros-sargas monitora kedveert! Ki lehet probalni! Tessek elkuldeni egy jobb laborba 5500K-s es 6500K monitorral szerkesztett fotokat. Azonnal lathato lesz melyik hasonlit jobban a monitorhoz.

A masik ok pedig a monitor felepitesebol adodik. A monitorok sajat (nativ) feherje meg 6500K-nel is hidegebb. LCD monitoroknal ez az FFFFFF allast jelenti. Azert irom igy, mert ebbol lathato, ha a monitort ettol a nativ ertektol elkalibraljuk, akkor csokkenni fog a megjelenitheto szinek szama. Nem tudom ertheto-e, miert! Az LCD monitor a pixelek fenyerejet csak diszkret lepesekben tudja allitani! A belso elektronikaja marmint.

Kepkovacs Ur millio forintos professzionalis monitorainal ez nem problema, mert ott nagyobb a belso (!) elektronika dinamikaja (12bit). De egy hagyomanyos jobb LCD eseten (MVA, IPS) ez csikozodast, foltozodast okozhat. Ez gyakorlottabb szemnek nagyon zavaro!

Ezert az 5500K gyakorlatilag mindenkinek (aki nem hasznal otthonaban referencia fenyt es nincs millios monitora) nagyon ellenjavalt.

Legalabbis en igy gondolom es ezt olvastam mindenhol. En nem ertek hozza sajnos, de nem szeretnem ha emiatt a teves ajanlas miatt mindenki rosszul (5500K-ra) kalibralna a monitorat, amikor mindenki 6500K javasol! Ezert irtam ezeket!

Javitsatok ki, ha tevednek!

Udvozlettel: Nadai G.
Előzmény: KTTech (202)