mannamari Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3827
Receptek az új könyvből

Fridi sztrapacskája

A sztrapacska tésztájához:
1 ½ kg krumpli
1 tojás
kb. 65 dkg finomliszt, esetleg kicsit több is
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
50 dkg füstölt szalonna

A juhtúrós krémhez:
75 dkg juhtúró
5 dl tejföl
4 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz sok-sok tejföl

A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, majd lereszeljük a nyers krumplit a kézi reszelő apró lyukú oldalán. A reszelékhez adjuk a tojást, hozzászórjuk a lisztet, és megsózzuk, megborsozzuk. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. Ha ennél hígabb, adunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet.
A kikevert tésztát félrerakjuk, és amíg pár percet pihen, előkészülünk a többi hozzávalóval.

Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörcösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba. Ide szedjük majd ki a megfőtt sztrapacskát.
Ugyanebbe a tálba, a pörcök mellé tesszük a juhtúrót a tejföllel, aztán a megpucolt, és finomra zúzott fokhagymagerezdeket is. Bőségesen megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a juhtúró már önmagában is elég sós, majd az egészet összekeverjük és félretesszük.

A sztrapacskafőzéshez egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. De vigyázat, nem szabad egyszerre nekiveselkedni az összes tésztának, mert összetapadhatnak a galuskák! A műveletet 4-5 részletben érdemes elvégezni.
Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjenek, aztán szűrővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és összeforgatjuk őket a tálban várakozó szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.

Ha a sztrapacskát nem esszük meg azonnal, belesimítjuk egy 30x40 cm-es tepsibe, kihűtjük, és elrakjuk a hűtőbe.
Tálalás előtt bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A frissiben készített sztrapacskának 15-20 percet adunk, hogy átsüljön, a hűtőből elővarázsoltnak pedig valamivel többet. Természetesen nagyon sok tejfölt és nagyon sok hideg sört kínálunk hozzá, mert így kerek a világ.

8 adag lesz belőle.

Mustáros-hagymás csirke

4 csirkecomb
só és frissen őrölt bors
2 fej vöröshagyma
2 ½ dl száraz fehér bor
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyem

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). Amíg bemelegszik, előkészülünk. A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, végül kézi habverővel simára keverjük a bort a mustárral. Rendben, nekiláthatunk a főzésnek.

Kiválasztunk egy olyan serpenyőt, amelyben elférnek majd egymás mellett a combok, és a sütőben is használható, azaz a nyele nincs műanyagból. Ha mégis abból van, tekerjük a nyelet több rétegnyi alufóliába.
A kiválasztott serpenyőbe beleöntjük az olajat és felforrósítjuk. Ekkor, először bőrös oldalukkal lefelé, beletesszük a csirkecombokat, majd néhány perc alatt alaposan megpirítjuk mindkét oldalukat. Először kiszedjük és félretesszük a húst, a serpenyő alatt pedig takarékra állítjuk a lángot. Beledobjuk a felszeletelt hagymát, és addig kavargatjuk, amíg meg nem puhul, és a színe aranybarnára nem változik. Utána a serpenyőt levesszük a tűzről, visszatesszük bele az előpirított combokat és rájuk öntjük a mustáros bort.

Az ételt erős lángon felforraljuk, majd betesszük a sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Félidőben a combokat megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk szép színt kapjon.
Mire a mustáros-hagymás csirke teljesen elkészül, a hagyma szinte szétolvad a boros pecsenyelében, s így kapásból megvan a jóízű mártásunk is. Tálalás előtt meghintjük a hús apróra vágott petrezselyemmel, és vagy dordogne-i krumplis lepénnyel, vagy egy másik franciás körettel, a tejszínes-parmezános krumplival tálaljuk.

4 adag lesz belőle.

Rumos mogyorófagyi

Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
kb. 6 dl tej
1 vaníliarúd
5 tojássárgája
15 dkg cukor
3 evőkanál rum
1 ½ dl hideg tejszín

A tálaláshoz:
12 db holipni vagy babapiskóta

Az első felvonás rövid. A mogyorót kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, és ha kihűlt, durvára őröljük. Áttesszük egy kisebb fazékba, ráöntünk 5 dl tejet, és erős lángon felmelegítjük. Miközben felforrósodik, beledobjuk a félbevágott vaníliarudat. A felforrt mogyorós tejet lekapjuk a tűzről, kihűtjük és 1 éjszakára irány a hűtő…

Másnap leszűrjük és a darált mogyoróból félreteszünk 3 evőkanálnyit. Megnézzük mennyi a mogyorós tej, és kipótoljuk annyi sima tejjel, hogy összesen 5 dl-t kapjunk, és takaréklángon elkezdjük melegíteni.

Ezalatt egy nagy tálban habosra verjük a tojássárgáját a cukorral, és ha a tej már meleg, szűk merőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a cukros tojáshoz, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük az egészet. A cukros – tojásos – tejes egyveleget visszaöntjük az edénybe, s 15 perc alatt állandó keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a rumot és a félretett mogyorómorzsát. Ha kihűlt, betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.

Harmadnap robotgéppel sűrű, nem túl kemény habot verünk a hideg tejszínből, és fakanállal a lehűtött, mogyorós alapba forgatjuk. Végül átöntjük az egészet 20x30 cm-es lapos műanyag dobozba, s 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük. Óránként robotgéppel átkeverjük. 15 perccel tálalás előbb átemeljük a mélyhűtőből a hűtőbe, majd fagyikanállal gombócokat formálunk belőle.

6 adag lesz belőle.