wulfin Creative Commons License 2006.12.21 0 0 284

"De fagytam már meg május elsejei kötelező felvonuláson, illetve hullott hó is májusban a tájainkon.  Mindez egy szűk emberöltő alatt! Tessék tovább jajgatni.....és globális változásokra hivatkozni "

 

Azert a klima tudomany nem ilyen egyszeru. Nehany konkretum:

 

Jegfurasokbol tudjuk rekonstrualni az elmult 400 ezer ev homersekleti es CO2 adatait. A ketto nagyon eros korrelacioan all. Jelen pillanatban a CO2 szint magasabb mint az elmult 400 ezer even barmikor. Tudjuk az emberi tevekenyseg mekkora CO2 kibocsjatassal jar. Tudjuk merni mennyi van a legkorben. 20 even belul a legkorben a CO2 szint tobb mint duplaja lesz az iparosodas elotti szintnek. A sarki jeg olvadasat muholdkepek lathatjuk. A gleccserek drasztikus mertekben huzodnak vissza. A 4-es 5-os hurrikanok szama es a tenger felszinu homerseklete kozott eros osszefugges van. Ahogy melegszik a tenger egyre tobb 4-es 5-os hurrikan lesz.

A klima modellek egyre tobb tenyezot figyelembe vesznek (pl az elolvado jeg miatt novekszik a fotoszintetizalo felulet) de sajnos a trajektoria elorejelzes nem nagyon valtozik.

 

A film jol szemlelteti ezeket a dolgokat erdemes megezni.

w.

Előzmény: Törölt nick (283)