H_G Creative Commons License 2006.12.20 0 0 241
"Sok párolt zöldség lesz, főtt vagy párolt soványhús, és gyümölcsök!"

Aha, szóval pont az az étrend, ami egyszer már nagyon nem vált be és ami mellett sokat hízott? (Valszeg házon kívüli nassolással, mert otthon túlságosan csökkentetted a bevitelt; de még így is elég kevés lehetett ahhoz, hogy éhínség-üzemmódba kapcsoljon a szervezete és tartalékolásra törekedjen mindenekfölött.) A szakértők szerint egyetlen makronutriens-csoportot sem szabad teljesen kizárni, a szénhidrátot és a zsírokat-olajokat sem; épp csak meg kell keresni a "jó" változataikat és mértékkel fgyasztani.

"Hízlaló kaja, sütikék meg nasikák pedig nem lesznek otthon. Mert nem veszek!"

Eddig azt a benyomást keltetted, hogy már régóta nincsenek... Próbáltatok már egy-két hétig (persze átlaghéten, nem karácsonykor!) kajanaplót vezetni, ami tartalmazna kivétel nélkül mindent, amit eszik, pontos mennyiségekkel? Egy ilyennek a birtokában már pontosabb képe lenne az orvosnak v. dietetikusnak, hiszen valszeg az összes elhízottól azt hallja, hogy hiszen ő nagyon keveset eszik, és ez többnyire nem lehet igaz. (Anyósom -- 140 fölött -- is ezt állítja magáról, de ha nála vagyunk, csak nézünk, mennyi mindent kap be gyorsan és számolatlanul.)

Elnézést a közhelyért, de ezt a tanácsot azért ismétlik olyan sokszor, mert valóban hatásos: egy pontos kajanapló birtokában már meg lehet tervezni a fokozatos és hosszan fenntartható fogyáshoz szükséges energiadeficitet, ami kb. 500 kcal/nap. Az egyensúlyi állapothoz képest kihúzol 250 kcal-nyi élelmiszert (ez kb. egy pohár gyümölcsjoghurt és egy dobozos kóla) és hozzáadsz 250 kcal-nyi mozgást (nagyon testsúly/stb./-függő, nekem pl. 20 perc a sífutógépen, jelentősen elhízottnak jóval kevesebb). De tényleg az úszással és egyéb vízben űzhető mozgásokkal kellene kezdenie, az kímélőbb az izületekre és gerincre, mint bármi, amit a szárazon csinálhat, a TV-nézést is beleértve! (Ugye, nem olvastad el a linket, amit betettem tegnap?) A víz jó barát!

Ha nem mutattak ki szívizom-problémát, a vizesedés elleni hagyományos eljárásnak működnie kellene: nátriumszegény étkezés, plusz bőséges vízivás. Gondolom, a doki is ezt ajánlhatta nektek.


Előzmény: F.S.ancsi (239)