Mijo Creative Commons License 2006.12.16 0 0 206

 

 

A horvát államfővel tárgyalt Sólyom László

 

Létrehozva: 2006. november 12., vasárnap

Módosítva: 2006. november 13., hétfő

 

Többek közt Horvátország Európai Uniós csatlakozásáról, a magyarországi horvát kisebbség helyzetéről és az eszéki egyetemen létrehozandó magyar tanszékről volt szó Stjepan Mesic horvát és Sólyom László magyar államfő találkozóján Pécsett.

 

Horvátország felkészült az európai uniós csatlakozásra, Magyarország pedig eltökélt, hogy a szövetségen belül is segítse a szomszédos állam integrációs folyamatát - jelentette ki Sólyom László szombaton Pécsett, miután megbeszélést folytatott Stjepan Mesic horvát államfővel. Horvátország felkészültségét személy szerint is mindenhol hangsúlyozom, kiemelem. A horvát államfő és én is remélem, hogy a csatlakozás minél előbb bekövetkezik – mondta a köztársasági elnök.A baranyai megyeszékhelyen rendezett horvát napok alkalmából tartott találkozón szóba került a magyarországi horvát kisebbség helyzete. Ennek kapcsán Stjepan Mesic megjegyezte, rendkívül jó tapasztalatokra tett szert a pécsi Miroslav Krleza Horvát-Magyar Oktatási Központban, ahol a horvát kisebbség képviselői azt mondták neki: "nagyon jól vannak".

 

Sólyom szerint jogos igény, hogy a magyarországi horvátoknak képviselete legyen a parlamentben, erre viszont csak akkor kerülhet sor, ha Magyarországon megvalósul a parlamenti reform, a létszámcsökkentés és ezzel együtt a választójog átalakítása. A magyar alkotmány azonban nem követeli meg a parlamenti képviseletet, csak az önkormányzatokat - mutatott rá Sólyom László.

 

Minden eddiginél több horvát kisebbségi önkormányzat alakult

 

A megbeszélésen az államfők az önkormányzati választások kapcsán áttekintették a kisebbségek helyzetét. Az őszi kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhatott, aki magát egy nemzetiség tagjaként regisztrálta. Bár a hazánkban élő horvát 90 ezres horvát kisebbség mindössze egynegyede regisztrált, a választáson mégis minden eddiginél több, 115 horvát települési kisebbségi önkormányzat alakult.

 

Szóba került a Balkán, főleg Szerbia, Bosznia Hercegovina, s ennek kapcsán Horvátország és Magyarország helyzete is. Az a szerepünk, hogy segítsük ezen országokat, fenntartva az uniós perspektívát, az ottani demokratikus folyamatokat és a gazdasági fejlődést - mondta Sólyom László. A köztársasági elnök megemlítette, hogy magyar részről igényként merült fel az eszéki egyetemen egy magyar tanszék, kollégium, valamint a városban magyar nyelvű rádió beindítása.

Sólyom identitásuk megőrzésére buzdította a horvát kisebbséget

 

A megbeszélést követően a magyar és a horvát államfő megnyitotta a hetedik, az önálló horvát szövetség születése alkalmából, ezúttal Pécsett rendezett országos horvát napokat. Sólyom László beszédében azt hangsúlyozta: a magyarországi horvát kisebbség különleges helyet foglal el a hazai kisebbségek között, mert a két nép együttműködése közös történelmi gyökerekre támaszkodik. Kiemelte, hogy a két ország jószomszédi kapcsolatai napjainkra tovább erősödtek, valódi tartalmakkal bírnak, s a jövőben még dinamikusabbá válhatnak. A magyarországi horvátokat arra buzdította, őrizzék meg identitásukat, amely egyaránt érték a magyar és a horvát államnak. Magyarország ebben a törekvésükben, lehetőségeihez mérten, támogatni fogja közösségeiket.

FORRÁS: MTI

 

_____________________________________________

 

 

"Horvátország felkészültségét személy szerint is mindenhol hangsúlyozom, kiemelem."

 

Vajon ilyenkor Horvátország háborús bűnöseit fedező viselkedése, semmit sem nyom a latban megítéltetésük terén?

 

"... a horvát kisebbség képviselői azt mondták neki: "nagyon jól vannak."

 

Igen, zavartalanul művelve mindazt, amit művelhetnek, nagyon jól elvannak :(...

 

"Sólyom szerint jogos igény, hogy a magyarországi horvátoknak képviselete legyen a parlamentben ..."

 

Jogos igény az összes honi kisebbség részéről!

 

"Bár a hazánkban élő horvát 90 ezres horvát kisebbség mindössze egynegyede regisztrált, a választáson mégis minden eddiginél több, 115 horvát települési kisebbségi önkormányzat alakult."

Hahh, tán nem, hogy háromnegyede nem volt hajlandó horvátnak vallani magát?

Végre ezt is megértük!

Végre kiviláglik, hogy a tupírozott és terelgető statisztikák mily mértékben hamisak!

 

Igen? Minden eddiginél több?

Miközben az önmagukat horvát nemzetiségűnek valló választopolgárok száma, a hivatalos, de hamis adat negyedére csökkent, addig a jól ismert horvát bedaráló gépezet tette dolgát, és újabb településeken újabb legkevesebb 5-5 személyt sikerült rávenni arra, hogy kisebbségi képviselőnek jelöltesse magát, és azok holdudvara - családtagok, jóbarátok, jószomszédok - serény voksolása segedelmével önkormányzattá alakulni.

 

Működik ez, ha hagyják, csak éppen nem mindenki olyan idióta, hogy ne lásson át ezen a rostán.

 

"Sólyom identitásuk megőrzésére buzdította a horvát kisebbséget"

És a bunyevácokat ki fogja identitásuk megőrzésére buzdítani?

 

"A megbeszélést követően a magyar és a horvát államfő megnyitotta a hetedik, az önálló horvát szövetség születése alkalmából, ezúttal Pécsett rendezett országos horvát napokat."

 

Érdekes, arról miért nem beszél senki, hogy kisebbségek esetében a szövetségi formáció okafogyottá vált?

Ami csak arra jó, hogy minél több igen jól fizető funkciót tudjanak, a vastagon tejelő Horvátország helyi vazallusai feneke alá tenni, annak széles választékú velejáróival egyetemben, lásd: szolgálati ....., szolgálati ........, szolgálati ........, és sorolhatnám még hosszasan a szolgálati lehetőségek verzióit.

 

Oh, verőfényes Adria, ha te mesélni tudnál ...

 

"Sólyom László beszédében azt hangsúlyozta: a magyarországi horvát kisebbség különleges helyet foglal el a hazai kisebbségek között, mert a két nép együttműködése közös történelmi gyökerekre támaszkodik."

 

Bizony, bizony ..., ez így igaz!

Na ezekről a bizonyos "közös történelmi gyökerekről" tudnának sokat mesélni kedves barátaink, mint Nevenka Basic Palkovic, mint Mijo Mandic, valamint Süge Attila, kik rangos és szakavatott értői a témakörnek, még Vízi E. Szilvesztert és kisebbségkutató munkatársait is szívesen szembe ültetném a felsoroltakkal. 

 

Mijo