Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1898
Nagyjából a napóleoni vagy az alexandroszi háborúkat is pontosan ugyanúgy lehet eljátszani hitelesen, mint amit az első világháborúról írsz. Csak a korábbi háborúk történetének megírásában még - média és hasonlók hiányában - nagyobb szerepe volt az állami monopóliumnak, aki kihagyta a kényelmetlen részleteket. Ettől még a katonák többsége ott is tífuszban és hasonló betegségekben halt meg, sőt az első világháború volt az első háború, ahol a katonáknak már több mint a fele csatában (vagy ott szerzett sebesülésben), és nem járványban vesztette életét.

Veteránszövetségek meg az összes háborúval kapcsolatban léteznek, a sztálingrádi csata veteránjai is össze szoktak ülni emlékezni a nehéz időkre, ahogy egyébként nagymamám (Isten nyugosztalja) kedvenc témája karácsonykor az unokatestvére aknára lépése és a lábcsonkból kiálló lábszárcsont volt... Nekik ez volt életükben AZ esemény, nekem meg hálistennek nem (de ettől még érdekelhet az időszak).

Ami a hagyományőrzést illeti, ez a kifejezés azokat jelenti, akik régi korok katonai egyenruháiba öltözve régi korok csatáinak egyszerűsített (és kényelmesebb) változatát játsszák újra. Hogy van-e bármi értéke ezeknek a hagyományoknak, az erősen vitatható, ám ezekkel a hagyományőrzőkkel szemben pl. senki nem nevezi hagyományőrzőknek a népitáncosokat, noha ők valóban a közmegegyezés szerint értékes hagyományt őriznek. Szóval amit Gyenge csinált, az hagyományőrzés, és nem hagyomány őrzés.

Mindenesetre ez egy hobbi, kb. olyan, mint a dartvéder-jelmezbe öltözés, vagy bármi más, nem tudom, mi a gond vele. Az pedig egyébként nem igaz, hogy a többsége ezek gyűjtőinek neonáci lenne (bár az valószínű, hogy aki csak SS-jelmezeket gyűjt, és még véletlenül se gyűjti mondjuk az izraeli vagy szovjet egyenruhákat, az az).

Itt egy link, ahol ilyen cuccokról információk vannak, nekem nem úgy tűnik, hogy ez egy neonáci szájt lenne! (Volt egy egész nagy linkgyűjteményem, a neonáci politikai szájtokat véletlenül se mentettem el, ugyanis rettentő alacsony színvonalúak mind.) Más kérdés, hogy mondjuk én igaziból nem gyűjteném ezeket, meg nem is tölteném azzal az időmet, hogy ilyenekbe öltözöm (javíthatatlan civil vagyok), csak régen nagyon érdekeltek, és mondjuk rengeteg időt elcsesztem ilyen rendfokozati jelzések bámulásával, de hát nem látom, mitől lenne alávalóbb ezeket gyűjteni, mint mondjuk festményeket, vagy autókat, vagy szalvétákat. (Persze nem is magasabb rendű tevékenység ezeknél.)
Előzmény: Don Alfonso (952)