Bimbum Creative Commons License 2006.11.24 0 0 15

SS-egyenruhában pózolt egy fideszes képviselő

 

2006. november 24., péntek 9:15

 

Gyenge Zsolt fideszes terézvárosi képviselőről fotók jelentek meg, melyeken SS-egyenruhát visel. A politikust egy magánlakásban fényképezték le tavaly. A Fidesz figyelmeztette, de nem zárta ki soraiból.

A Fidesz terézvárosi alelnökéről, Gyenge Zsoltról közölt meglepő fotót a Blikk pénteki száma. A politikus a képen SS-egyenruhában látható, a fotó hitelességét a lap kérdésére megerősítette. Gyenge szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki vonzódik a második világháborús ereklyékhez, különösen úgy, hogy az egyenruhát egy magánlakásban vette fel, amit nem is viccnek szánt. Kiderült, hogy az egyenruha egy barátjáé, akivel a tavalyi fotózkodás után összeveszett.


A Fidesz figyelmeztette a képviselőt, hogy különös körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek mások érzékenységét sérthetik, de nem tervezik, hogy kizárják a pártból. Minthogy történelmi emlékek gyűjtéséről van szó, a ruha felöltése semmiféle érzelmi és ideológiai azonosulást nem jelent, érvelt Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke.


Az SZDSZ-es Gusztos Péter szerint a politikában nincs helye olyan embernek, aki akár komolyan, akár viccből elfogadhatónak tartja, hogy egy SS katonai egyenruhát fölvegyen. Mindenkinek alaposan meg kell gondolnia, hogy politikusként magáneseményeken is mit mond, miként öltözködik, még akkor is ha nem gondolja komolyan, nyilatkozta Zuschlag János.

Előzmény: Profán Béni (10)