Ízvadász receptek
Hideg sóskaleves bevert tojással
Hozzávaló:
1 kg leveles sóska
1 db húsleves kocka
4 db tojás
2 ek. liszt
3 dl tejszín
3 ek. vaj
só,
2 ek. cukor
A tisztított, megmosott sóskát vajon megdinszteljük több adagban. A liszttel vajon világos rántást készítünk. A húsleves kockával 3 dl vízzel húslevest forralunk, ezzel felöntjük a vajas rántást, majd beletesszük a dinsztelt sóskát és a tejszínt. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor forr, beleütjük a tojásokat minél gyorsabban úgy, hogy a sárgája egyben maradjon. Legvégül hűtőben lehűtjük s így tálaljuk.
Flódni
Hozzávaló a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojássárgája
kb.1 dl bor
A cukros sziruphoz:
6 dl víz
40dkg cukor
Továbbá:
2-3 dl házi szilva lekvár
1 egész tojás
Alma töltelékhez:
55 dkg kockára vágott alma
1 dl bor
10 dkg cukor
kevés fahéj
Mák töltelékhez:
35 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
fahéj
mazsola
1 ek. bor
Dió töltelékhez:
35 dkg darált dió
1 narancs reszelt héja
mazsola
fahéj
1 ek. bor
A hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítünk, majd öt részre választva félretesszük pihenni. Elkészítjük a töltelékeket. A kockára vágott almát a borban megpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat. Félretesszük hűlni. A többi töltelékhez felforralunk 6 dl vizet 40 dkg cukorral, ha jól felforrt, felesben hozzáöntjük az ízesített mákhoz, és dióhoz. A darált mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, fahéjat, mazsolát, és a bort. Ráöntjük a szirup felét. A darált dióhoz hozzáadjuk a narancs reszelt héját, fahéjat, mazsolát, és a bort. Ráöntjük a szirup másik felét.
A tepsit kikenjük margarinnal, belisztezzük, és kibéleljük egy kinyújtott tészta lappal. Egyenletesen rákenjük a máktölteléket. Kinyújtjuk a második adag tésztát, és rátesszük a kihűlt almatölteléket. Újból tésztát teszünk rá, a diótölteléket, és újabb adag tészta után a szilvalekvárt. Az utolsó réteg tésztát lekenjük egész tojással, villával megdíszítjük, és több helyen átszúrjuk teljesen az aljáig, hogy sütés közben a gőzök elpárologhassanak belőle. 180 fokos sütőben hosszú ideig sütjük.
Svéd húsgolyók barna szósszal és vörös áfonya mártással
Hozzávaló:
50 dkg darált hús (vegyesen sertés-marha)
1 nagy fej vöröshagyma
1 tojás
zsemlemorzsa igény szerint
0,5 dl tej
0,5 dl tejszín a húsgolyóhoz
0,5 dl tejszín a barna mártáshoz
5 dkg vaj a sütéshez
kevés só
fehér bors
2 ek. szója szósz
20 dkg vörös áfonya
4 ek. cukor
A darált húshoz keverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, sót, fehér borsot, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Hozzáadunk kevés tejet, tejszínt. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, s vajban kisütjük.
Miután kiszedtük a golyókat, a serpenyőben maradt sült vajból barna mártást készítünk kevés tejszínnel és szója szósszal felengedve azt.
A vörös áfonyát cukorral felfőzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A húsgolyókat és az önteteket egy tányéron tálaljuk, fogyaszthatunk hozzá főtt burgonyát, vagy kenyeret.