mannamari Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3604
Ananászos pulykanyárs szójás mázzal
1-2-3
Hozzávaló:
4 szelet konzerv ananász
4 kisebb fej lilahagyma
2 db piros kaliforniai paprika
20 dkg pulykamellfilé
1 dl szójaszósz
5 cm-es gyömbér, megpucolva, lereszelve
1 evőkanál cukor
frissen őrölt bors



Az ananász-karikákat nagyobb darabokra vágjuk, a lilahagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük, a kaliforniai paprikákat kimagozzuk és szintén nagyobb kockákra vágjuk, a pulykamellet pedig kb. 2x2 centis darabokra szeleteljük. Az előkészítés utolsó fázisaként előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Elkészítjük a mázat. Ehhez egy keverőtálba öntjük a a szójaszószt, hozzákanalazzuk a reszelt gyömbért, végül beleszórjuk a cukrot és némi frissen őrölt borsot.

Elővesszük a grill-pálcákat, és váltogatva fefűzzük rájuk a gyümölcs, zöldség és hús falatokat.

Ha már minden nyárt elkészült, előveszünk egy nagyobb tepsit és kibéleljük alufóliával. A közepére jó sok alufóliából készítünk egy masszív hurkát. Ebbe fogjuk beletűzni a nyársakat.

A pálcikákra húzott finomságokat megfürdetjük a mázban, és sorra belebökjük a fóliahurkába. A tepsit óvatosan a sütő legalsó részébe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben többször megkenjük a nyársakat a mázzal.

Csokis madeleine
Süssünk valami finomat!
Hozzávaló:
7,5 dkg margarin
5 dkg étcsokoládé, darabokra törve
7,5 dkg finomliszt
fél evőkanál cukrozatlan kakópor, teaszűrőn átszitálva
2 db tojás
7,5 dkg cukor

a tepsik előkészítéséhez olvasztott, langyos margarin
a tálaláshoz porcukor



A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a madeleine-tepsik horpadásait kikenjük kevés olvasztott margarinnal. Betesszük a tepsiket a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen a horpadásokban, és haladunk tovább az előkészítéssel.

A margarint és a csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni. A lisztet és a kakóport összekeverjük, és magunk mellé készítjük.

Ezután megcsináljuk a tésztát. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, ami azt jelenti, hogy legalább 7-8 percig járatjuk a gépet, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Ha ez megvan, fakanállal apránként beleforgatjuk a kakós lisztet, majd a kihűlt, vajas csokit.

Az elkészült tészát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a sütiket 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, porcukorral megszórjuk őket.

Tészta fokhagymás petrezselyemmártással
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
5 dkg vaj
2 fej fokhagyma
fél dl fehér bor
1 csokor petrezselyem
1 dl tejszín
fél csomag kagyló tészta
só és frissen őrölt bors
+1 csokor petrezselyem a díszítéshez



Első lépésként kifőzőm a tésztát.

A vajat megolvasztom egy serpenyőben. Amikor habosodni kezd, hozzáadom a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát, és néha megkevergetve 10-15 perc alatt addig főzöm takaréklángon, amíg puha és aranybarna nem lesz. Ezután hozzáöntöm a bort, amit erős lángon elfőzök róla. Ha kész, a boros fokhagymát átkanalazom a turmixgépbe és a petrezselyemmel és a tejszín felével összepépesítem, majd sózom, borsozom.

Ezután a pürét visszaöntöm a serpenyőbe és takarék lángon újra megmelegítem. Kanalazok hozzá a tészta főzővizéből, majd hígítom annyi tejszínnel, hogy sűrű mártás állagú legyen. Ekkor feljebb tekerem a lángot és hagyom, hogy jól összeforrjon.

Végül jöhet bele a kifőtt tészta, végül megkoronázom az apróra vágott petrezselyemmel.

Datolyás-kesudiós csirkecomb
1-2-3

Borajánlat az ételhez: Bátaapáti Tramini

Hozzávaló:
10 szem magozott datolya
3 dl csirke alaplé vagy ugyanennyi, leveskockából készített alaplé
1 kisebb fej vöröshagyma
5 centis gyömbér
4 db csirke felsőcomb
olívaolaj
5 dkg kesudió
1 csilipaprika, kimagozva, felkarikázva
20 dkg boglyas metélt
1 csokor koriander zöld


A datolya szemeket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, majd a hagymát felaprítjuk, a gyömbért pedig megreszeljük. A csirke felsőcombokat megborsozzuk.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a felsőcombokat. Mikor már mindegyik szépn megpirult, egy tányérra szedve félretesszük őket.

A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyi olajra, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Néhány perc elteltével hozzáötjük az alaplevet is, végül visszakerülnek a serpenyőbe a félre tett combok is. A mártásba szórjuk a maradék alkotóelemeket is; azaz jöhet a datolya, a kesudió és a csilipaprika is.

Először az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt készre pároljuk a datolyás-kesudiós csirkét. Ezalatt kifőzzük a tésztát. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és kicsit beforraljuk a szószt.

Az kifőtt tészta mellé tálaljuk a szósszal meglocsolt combokat, végül az egészet megszórjuk a durvára vágott koriander zölddel.