mannamari Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3573
Currys csirkesaláta
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
2 dl majonéz
½ dl tejszín
10 cm-es gyömbér
1 evőkanál currypor
1 evőkanál sűrített paradicsom
fél megsütött grillcsirke, cafatokra tépkedve
1 nagy marék fehér szőlőszem
1 nagy marék piros szőlőszem
4 pita kenyér



Ennél egyszerűbb, gyorsabb és ízletesebb vacsorát el sem tudnék képzelni. Hiszen nincs más tennivaló, mint hogy egy közepes méretű tálban összekeverjem a majonézt, a tejszínt, a curryt, a sűrített paradicsomot és a reszelt gyömbért.

Ekkor jöhet a falatokra tépkedett csirkehús, amit belekeverek a mártásba, végül az egészet megkoronázom a félbe vágott szőlőszemekkel.

A currys csirkesalátát cikkekre vágott, pirított pitával tálalom.


New York-i sajttorta
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
25 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbits)
10 dkg vaj
65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Philadelphia)
15 dkg cukor
1½ evőkanál finomliszt
1 vaníliarúd
1 citrom
1 dl tejföl
3 tojás
A tetejére:
30 dkg friss vagy felengedett, mirelit eper
1 zacskó piros tortazselé



Előmelegítjük a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és megcsináljuk a torta alját, azaz a vajas keszkmorzsa-kérget. A kekszet durvára daráljuk, majd folyósra olvasztjuk a vajat, és ha langyosra hűlt, összekeverjük a kekszmorzsával. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Amíg kihűl, haladunk tovább.

Kézi robotgéppel simára dolgozzuk egy nagy tálban a tejszínes sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután félbevágjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejét, és belekeverjük a sajtkrémes masszába. Belereszeljük a citrom illatos héjat, aztán egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Még további 2-3 percig járatjuk a gépet, és amikor a keverék már sima és habos, ráöntjük a kihűlt, aranybarna morzsa-kéregre.

A tortát betesszük a meleg sütőbe, és 50 percig sütjük. Ennyi idő után nincs mese, ki kell venni, még akkor is, ha úgy látjuk, a sajtos krém nem sült teljesen át. Ahogy majd kihűl, tovább szilárdul még, ám ha túlsütjük, akkor kiszárad. Megvárjuk, hogy a torta kihűljön, aztán berakjuk 1 éjszakára a hűtőbe.

Tálaláskor nedves késsel körbevágjuk, kiszedjük a formából, és a tetejét kirakjuk megmosott, kicsumázott eperszemekkel. Ezután elkészítjük hozzá a piros tortazselét, méghozzá pontosan úgy, ahogy az a zacskójára van írva. Ám ahelyett, hogy nyakon öntenénk vele az epreket, kenőecsetet ragadunk, és a gyümölcsöket vékonyan megfestegetjük a zselével. Ettől fényesek lesznek, és tovább frissek maradnak, mintha meztelenül hagytuk volna őket.

1 tízszeletes torta lesz belőle.


Harcsa mandulás céklamártással
1-2-3
Hozzávaló:
2 szelet harcsa
10 dkg üveges cékla, szűrőben lemosva
1 evőkanál méz
0,5 dl olívaolaj
5 dkg mandula
1 csokor kapor
só és frissen őrölt bors



A harcsát csíkokra vágjuk, majd félretesszük.

A céklát forró serpenyőben kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd meglocsoljuk a mézzel és az egészet alaposan összekeverjük. Felöntjük kb. 1-1,5 dl vízzel és az olívaolajjal. Ekkor hozzászórjuk a mandulát is. A mézes-mandulás céklát összemelegítjük, majd egy turmixgéppel pürésítjük.

A serpenyőt kitöröljük és kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk benne a harcsa csíkokat. Ha kész, a szószt a halra öntjük és az agészet összeforraljuk.

Tálaláskor apróra vágott kaporral ízesítjük.