latsia1 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 3554
Rövidítve jó lesz? ;O)

Aszalt szilvás kacsacomb- Stáhl Judit: Végre Otthon

5+kb.1 dl száraz vörösbor, 10 dkg magozott aszaltszilva, 1 narancs, 2 chili paprika (esetleg több) 1/2 kk. őrölt fahéj, 4 kacsacomb, só és frissen őrölt bors, 1 ek. olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 g fokhagyma

A vörösbort összeforraljuk az aszaltszilvával, majd takaréklángon még 10-15 percig főzzük. Ha megpuhult az aszaltszilva turmoxban pépesítjük, és még annyi bort hozzáadunk, hogy összesen 5 dl legyen. Vékony, 6-6 csíknyi narancshéjat, vékony csíkokra végott kimagozott chilipaprikát és a fahéjat a szilvapéphez keverünk.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy olyan lábosban amit sütőbe tehetünk az olajat megmelegítjük, majd a bőrös felével kb. 2 percig pirosra sütjük a kacsacombokat, majd a másik oldalukon is 3-4 percig. Nem szabad birizgálni, hagyjuk pirosra sülni. Félretesszük a lábosból a kacsacombokat, a kisült félretesszük ("másnap kennyérre kenve pazar lesz"). A lábosba beleteszzük a vajat, és a zúzott fokahgymát megfonyasztjuk benne. Hozzáadjuk az aszaltszilvás pépet, és erős lángon kevergetve addig forraljuk, míg az edény aljára tapadt kacsa pörkanyagja fel nem oldódik. Ekkor hozzátesszük a pirított kacsacombokat, lefedjük és 20 percig sütjük, majd visszavesszük 130 fokra.

3-3 1/2 alatt szaftosra sütjük. Akkor jó, "amikor a hús már szinte leomlik a csontról".

"Valami nagyon semleges, például igazi krumpliból készült, tejszínnel lágyított püré illik hozzá, amely nem nyomja el a karakteres, édes-erős szaftot. Természetesen még egy palack testesebb, vörösbor is dukál, de ezt talán mondanom sem kell"

Előzmény: chilii (3552)