mannamari Creative Commons License 2006.10.24 0 0 3549
Mai:

Az igazi brassói aprópecsenye
Majd a Buday!

Hozzávaló:
3 szelet csont nélküli karaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg szeletelt bacon szalonna
10 dkg füstölt szalonna
2 nagyobb szem főtt krumpli
6 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

A főtt krumplikat nagyobb kockákra vágom, majd egy közepes méretű serpenyőben kevés olajon - szépen egymás mellett, hogy ne lógjanak egymásra a kockák - megpirítom.

A füstölt szalonnát gyufaszálnyi vékonyan felcsíkozom, majd egy másik nagy serpenyőbe dobva kevés olajon üvegesre pirítom ugyanennyi vékony csíkokra vágott bacon szalonnával.

Amíg a szalonna pirul, apróra vágom a hagymát, és amikor kész, a szalonna mellé dobom ezt is.

Aztán fogom a karaj szeleteket (ha kicsit vastagabbak, óvatosan vízszintesen megfelezem őket), nagyon vékonyan felcsíkozom, és már megy is a szalonnás hagymára. Kicsit sózom, aztán már nyomom is rá a fokhagymákat.

Addig kevergetem az egészet, míg meg nem puhul a hús. A végén pedig, csak ízlés szerint borsozom, és már tálalok is; a megpirult krumplikockákat összekeverem a raguval és kész.

Jó étvágyat!


Gyerekkonyha:

Túrós fonott süti
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
1 doboz felengedett mélyhűtött leveles tészta
0,5 kg túró
3 tojás
20 dkg porcukor
2 dkg narancslekvár
5 dkg durvára tört dió
1 citrom héja
2 dl tejföl
2 evőkanál búzadara


Elsőként a tölteléket készítjük el; egy nagy keverőtálba szórjuk a túrót, hozzákanalazzuk a porcukrot, aztán hozzáreszeljük a citrom héját, beleütünk 2 tojást, jöhet a tejföl is, végül beleszórjuk a búzadarát is. Ha minden a tálban van, fogjuk a robotgépet és az egészet alaposan összekeverjük. Amikor ezzel elkészültünk, a tölteléket félretesszük.

Jöhet a tészta. A felengedett tésztát kinyújtjuk, majd nagyon vékonyan megkenjük a lekvárral a tészta közepét egy 10-15 centis csíkban. Rászórjuk a diót a lekváros részre, majd szintén ide kanalazzuk a félre tett tölteléket is.

A tészta 2 kilógó részét derelyevágóval haránt csíkokba felvágjuk, majd a csíkokat a két oldalról felváltva, szépen felhajtjuk a töltelékre. A tészta két végén maradó tésztacsíkokat pedig levágjuk.

Enyhén felverjük a maradék tojást, majd megkenjük vele a szép kalácsunkat és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Frittatás szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
3 dkg szalonna
kis fej vöröshagyma
3 evőkanál mirelit csemegekukorica
3 evőkanál mirelit zöldborsó
3 tojás
fél dl tejszín
Rama Harmónia
zöldasláta levél
4 szelet barna kenyér


Egy palacsintaserpenyőben kiolvasztjuk a szalonnát, aztán megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kukoricát és a borsót.

Egy keverőtálba törjük a tojásokat és a tejszínnel együtt habosra felverjük. Ezután ezzel a tojásos-tejszínes keverékkel felöntjük a szalonnás zöldségeket, majd hagyjuk kicsit pirulni. Ezután 1-2 perc elteltével a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a frittatát.

Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni. Közben a kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, aztán a tojáslepényt cikkekre vágjuk és ráhelyezzük őket a kenyerekre.

Végül a szendvicset megkoronázzuk egy-egy saláta levéllel és már csomagolhatjuk is a finom szendvicset.