kiki73 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 196
Helló Ferkó!

Kérdésedre a válasz csak annyi:

LÚGHŰTÉST VÉGEZ A GÉP A 60° ÉS A 90-95°C-OS PROGRAMOKNÁL.

Ez azt jelenti, hogy visszíhűti a vizet, s vele együtt a ruhát, hogy az első öblítéskor ne kapjanak a ruhák a hidegvíztől ún. SOKKHATÁS-t.
Ez a sokkhatás nagyban befolyásolja a ruhanemű további gyűrődését, s a 4-ik, vagy 5-ik öblítés végére (típus- és gépfüggő az öblítések száma) a ruhák már lényegesen lehűltek, de a centrifugáláskor sokkal erősebben gyűrődnének - mert hirtelen hűlnének le -, ha nem lenne ez a lúghűtés.

Fontos dolog ez.
A leeresztő csőből kifolyó mosóvíz hőmérséklete a 60 és 95°C-os mosásoknál már korántsem a kellő hőmérsékletű - ezért ez becsapós lehet.


----------



A penészesedéshez csak annyit, hogy MINDENKI MEGTALÁLTA A "MEGFEJTÉST", HA FELFEDEZI A MARADÉKVIZET AZ ÚJABB TÍPUSÚ FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉPÉNEK A GUMIJÁBAN OTT, KÖRBEN MIUTÁN A GÉP BEFEJEZTE AZ UTOLSÓ CENTRIFUGÁLÁST IS.
Sajnos, ha az a gumi már büdös, akkor örökre büdös is marad, ez egy rossz tulajdonsága a guminak, hogy "beveszi" a szagot, s vele együtt a PENÉSZT, és a GOMBÁT is. A gombától lesz olyan fekete foltos. Ez igazi bűzt áraszt, s mivel a mosás közben a gumira csapódik a víz az leviszi a ruhaneműk közé is ezt a poshadt szagot. Majd hiába mos a mosószer, a ruha már előre be lesz szagosítva, és az öblítőszer sem fedi el ezeket a szagokat.
Jut eszembe!
Lényeges az öblítő hígítottsága, mert ez is előidézheti a penészedést. Ha hígítatlanul van adagolva, akkor nagyobb a koncentrációja az utolsó öblítővízben, és ezt még a centrifugálás megkezdésekor ún.: "fel is veri, mint a turmix". Majd ez az öblítőszeres "hab" mindent bejár a gépben, és megreked ott, ahol tud. Jelen esetben a legjobban a gumi mélyedésében.

Ennek a guminak szakmai körökben ÜSTSZÁJGUMI a neve. Csak ennek a cseréjével szüntethető meg a penészedés melegágya a gépekben, és még sajna, akkor sem lesz 100%-os a biztonság, mivel addigra már mást is bejárhatott a penészgomba az üstön belül.
De hangsúlyozom: azért lényegesen javítható a helyzet ezzel a cserével.


Minden kérdést, javaslatot, és egyéb praktikákat továbbra is szívesen fogadok.

Pityu
(egy mosógépszaki Szegedről)
Előzmény: ferko csavo (193)