mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3517
Mai:

Gesztenye-krémleves
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 csomag gesztenyepüré
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
2 dl tejszín
5-6 dl alaplé
4-5 szelet vékonyra szelt, füstölt, nyers sonka
nagy marék durvára őrölt - vagy klopfolt- bors




Egy közepes méretű lábosban felolvasztom a vajat, majd megfuttatom rajta a villával összetört gesztenye masszát. Amikor már kezd pirulni, hozzákanalazok 2 evőkanálnyi mézet, megszórom egy csipet sóval, aztán egy-két kevergetés után már öntöm hozzá a tejszínt is. Folyamatos kevergetés mellett egyállagúra keverem, ekkor jöhet hozzá az alaplé.

Amíg a leves felforr, elkészítem a leves betétjét. A sonkát nagyobb falatokra tépem. Majd előveszek egy kis keverőtálat, belecsurgatom a maradék mézet és hozzászórom a borsot, végül az egészet összekeverem.

A felforrt levest lehúzom a tűzről és egy kicsit félreteszem. Helyére kerül a serpenyő. Kevés olajat hevítek benne.

A borsos mézet pácként használva a sonkaszeleteket megmártogatom a csípős-édes mázban és már dobom is őket sorban a forró serpenyőbe.

Ha megsült a sonka, a tányérra kanalazott levest megkoronázom a borsos karamellben sült sonkaszeletekkel.

Jó étvágyat!


Tegnapi:

Sajtos brokkolipüré és Brokkolis saláta
Egyet a babának, egyet a családnak
Hozzávaló:
1 fej brokkoli, megmosva, rózsákra szedve
5 szem krumpli, megpucolva, 1x1 centis kockákra vágva
20 dkg trappista jellegű sajt, 1 x1 centis kockákra vágva
2 evőkanál mustár
1,5 dl tejszín
2 dl joghurt

frissen őrölt bors
2 dl bébivíz
2 szál kakukkfű


A brokkolit és a burgonyakockákat gőz fölött puhára párolom. Ha a zöldségek megpuhultak, a baba ebédjéhez a párolt zöldségből 4-5 kanálnyit - a krumpli javára 2:1 arányban - 1 evőkanál sajtkockával összepürésítek. A pürét Ÿ teáskanálnyi olívaolajjal és annyi bébivízzel hígítom, hogy az sűrű mártás állagú legyen. Ezzel kész is a bab ebéd.

A család ebédjéhez egy nagy keverőtálba kézi habverő segítségével összedolgozom a mustárt a tejszínt és a joghurtot, sózom, borsozom, aztán már tálalok is.

A maradék párolt brokkolit egy tányérra helyezem, közepébe jöhet egy kis krumpli. Aztán az egészet megcsorgatom a joghurtos öntettel, rádobom a maradék sajtkockákat is, az egészet meghintem frissen őrölt borssal, majd a salátát megkoronázom az apróra vágott kakukkfűvel.