davodi Creative Commons License 2006.10.14 0 0 37
Novemberben minden bajra fény derül a kórházban
Egészségügy Hatvanegy szerződéses munkatárs távozik holnap a bajai intézményből
[2006-10-14]
Géczy Zsolt


Nehezményezem, hogy az elmúlt ciklusban végzett képviselői munkámat (az MSZP-frakció tagja volt – a szerk.) és a főigazgatói státusomat összemossák. Úgy gondolom, hogy a kórház vezetőjeként mindig is ügyeltem arra, hogy szigorúan szakmai döntéseket hozzak – reagált dr. Sziegl Zsuzsanna, a bajai kórház főigazgató főorvosa a polgármester nyilatkozatára.


Dr. Révfy Zoltán polgármester lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a városi intézmény vezetése kivárt a választások miatt, ezért nem tett meg időben néhány fontos intézkedést a pénzügyi stabilizáció érdekében. A főigazgató kérdésünkre az alábbiakról tájékoztatta a Petőfi Népét: – Azt követően, hogy hozzájutottam a jövőt meghatározó, pontos információkhoz, és a számításokat elvégezhettük volna, már nem ülésezett a képviselő-testület. Márpedig – mivel a kórház önkormányzati intézmény – a testület tájékoztatása és határozata szükséges a lényeges kérdésekben. Júliusban még 95, egy később megjelent jogszabály számítási módja szerint 88 százalékos finanszírozásról volt szó az elmúlt évhez képest. Ezt uralható bevétel-kiesésnek ítéltük. Augusztus végén viszont megkaptuk az OEP-től a tényszámokat, melyek szerint az előzőleg megismert rendeletek hatálya visszamenőleges. Az egészségügyi finanszírozásban a költségvetési év októberben kezdődik, és három hónapos csúszással utalják az aktuális teljesítés díját. Ezen számítási mód szerint a kórház 2006. június 30-áig a neki szánt éves bevételi lehetőség 80 százalékát kimerítette. Ebből is látszik, hogy kapacitásunk és teljesítményünk messze meghaladja az egészségügyi kormányzat szerint nekünk szánt összeget. Így az utolsó három hónapra az utólagosan közölt éves finanszírozásnak csupán 20 százaléka hívható le. Ezen elvek és az előzetes jó teljesítményeink alapján – hasonlóan az előző évekéhez – szeptember 30-áig a kórház működése pénzügyileg stabil volt. Az év hátralévő részének pénzügyi lehetőségeit modellezve láthatóvá vált, hogy egyeztetni kell az önkormányzattal. Ám már nem volt testületi ülés. Félinformációk birtokában pedig nem vállalhattam korábban akár százak elbocsátását. Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyával járó 6-8 hónapos felmentési időt figyelembe véve az idei év terheit ez egyébként sem csökkenthette volna. Október 15-én 61 fő szerződéses állománytól vagyunk kénytelenek megválni. A megszüntetett szerződéses jogviszonyban dolgozók munkája nem volt felesleges. Sőt nagyon hiányozni fog, de azonnali megtakarítást jelent munkabérük. Hogy ez milyen erkölcsi és anyagi kárt okoz, azt most forintban nem lehet megjósolni – nyilatkozta a főigazgató.





– Jelenleg is dolgozunk az október 4-én megjelentetett és október 20-án délig leadandó, a kórház szerkezetátalakítását célzó minisztériumi pályázaton. Ennek elbírálását követően, novemberben tudjuk legkorábban a testület elé tenni a kórház jövőjét bemutató tervezetet – tudtuk meg dr. Sziegl Zsuzsanna főigazgató főorvostól.