mannamari Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3487
Töltött cukkini paradicsomos mártással
Majd a Buday!

Hozzávaló:
2 db paprika
1 db cukkini
20 dkg darált csirkehús
1 db tejbe áztatott zsemle
2 db tojás
4 marék friss bazsalikom, apróra vágva
kb. 10 centis póréhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 db hámozott paradicsom konzerv
kristálycukor
10 dkg parmezán, vagy bármilyen más, reszelhető sajt


Első lépésként a paprikákat kicsumázom, egyenesre levágom mindkét végüket, majd 4-5 centi vastag karikákra felszeletelem. Azokat a részeket, amelyek kimaradtak, félre teszem. Jöhet a cukkini. Ennek is levágom a végeit, majd szintén 4-5 szenti vastagon felkarikázom. A cukkini magházát egy alma kifúróval eltávolítom, ám itt sem dobom el a kivágott részeket.

Most elkészítem a tölteléket. Egy közepes méretű keverőtálba teszem a darált húst, hozzádobom a kinyomkodott, áztatott zsemlét és az egészet enyhén megsózom. Most vékonyan felkarikázom a cukkini kiszedett belsejének egy részét, majd ezt is a töltelékhez dobom. Hozzáütöm a tojásokat végül belekerül az apróra vágott bazsalikom fele is. Ha minden a tálban van, fogom, és kézzel összegyúrom a masszát. Egészen addig kell kevergetni, míg egyállagú nem lesz a töltelék. Ha megvagyok vele, félre teszem.

Előveszek egy közepes méretű sütőtálat, majd sorban belehelyezem a paprika és cukkini tornyocskákat. Aztán magam mellé készítem a tölteléket és evőkanál segítségével egymás után megtöltöm a zöldségeket. Ha kész, egy kis időre félre teszem a tálat.

Most jöjjön a mártás. Felaprítom a maradék paprika és cukkini darabokat, vékonyan hozzákarikázom a hagymát, végül a paradicsomot is megpróbálom minél apróbbra kockázni. Ha kész, már öntöm is a zöldségeket a forró serpenyőbe. Ekkor jöhet hozzájuk az aprított bazsalikom második fele és némi olívaolaj hozzácsurgatása után ezt a zöldségragut szépen megpárolom-megpirítom. Sóval és őrölt borssal ízesítem. Gyorsan felkockázom a hámozott paradicsomot és miután elkészültem vele, a levével együtt a serpenyőbe öntöm. És hogy a mártásom ízét "gömbölyűvé" varázsoljam, teszek hozzá egy evőkanálnyi kristálycukrot. Az egészet jó alaposan elkeverem, majd mialatt a parmezánt lereszelem, a mártás el is készül.

Leveszem a tűzről a serpenyőt, belekeverem a reszelt sajt 2/3 részét, majd óvatosan a töltött cukkini és töltött paprika közé kanalazom a paradicsomos-parmezános mártást. Ha megvan, az egészet megszórom a maradék reszelt sajttal és már teszem is be a sütőbe.

200 fokon 20 perc alatt sül készre az étel.

Steak konyakos-gombás szósszal
1-2-3

Hozzávaló:
4 szelet vesepecsenye
1 kis fej fokhagyma, lereszelve
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
5 dkg szárított gomba
½ dl konyak
10 dkg hideg vaj, dobókockányi darabokra vágva
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál szárított rozmaring


A hússzeleteket készítésük előtt kb. fél órával korábban kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl forró vízbe.

Amikor a hús már kellő hőmérsékletű, egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk, aztán kevés olajat hevítünk benne. A húsokat megsózzuk-borsozzuk, majd egymástól távol a serpenyőbe helyezzük, és nem mocorgatjuk addig, amíg alul meg nem karamellizálódnak. Ekkor megfordítjuk őket, mérsékeljük a tüzet, és megsütjük a másik felüket is.

Kivesszük a húsokat a serpenyőből és tányérra téve lefedjük fóliával és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékból annyit hagyunk, hogy kb. 1 evőkanálnyi legyen (és ha kell, pótoljuk). Ezen megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a konyakkal. Miután az alkohol már teljesen elpárolgott, visszatesszük a serpenyőt a tűzre, és egy fakanállal igyekszünk felkapargatni az ízes húsmaradékot az edény aljáról.

Ha a konyak szinte elforrt, jöhet a serpenyőbe a gomba vizestül. Azt is beforraljuk, kb. harmadára. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot.

Néhány kevergetés után a serpenyő alatt elzárjuk a gázt, és a konyakos gombához adjuk a hideg vajat úgy, hogy kézi habverővel minden darabot elkeverünk, mielőtt a következőt hozzáadnánk.

A szószt sózzuk, borsozzuk - ha kell, végül a félretett húsokra merjük.