mannamari Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3476
Kacsa confit
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
2 db kacsacomb
2 nagy marék só
6 duci gerezd fokhagyma
néhány friss kakukkfű-ág
1 kis kupica törkölypálinka
1 dl víz


A kezdés egyszerű és csak pár percig tart. A só felét belehintjük egy nagy műanyagdobozba, aztán bőrös oldalukkal lefelé ráfektetjük a megmosott, szárazra törölt kacsacombokat. Rájuk hintjük a maradék sót, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 1 napra. A só rendesen megdolgozza a kacsacombok rostjait, és ez az "előkezelés" fontos szerepet játszik abban, hogy a végén hihetetlenül omlósak lesznek.

A másnapi teendők sem bonyolultak. A combokról gondosan lesöpörjük a sót, mert amennyi kell, az már bőven beléjük ivódott, és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy akkora lábosba, amelyben könnyen elférnek egymás mellett. Ízesítésül melléjük dobjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket és a friss kakukkfűágakat, aztán összekeverjük a pálinkát a vízzel, és ráöntjük a combokra.

Elérkeztünk a lényeghez: a combok lassú, rotyogós, illatos megpárolásához. Ez időben sokat jelent, munkában viszont semmit se, mert meglátják, a hús tökéletes elvan magában a tűzhelyen. A lábost lefedjük, és mérsékelt tűzőn felforraljuk az ételt. Ahogy elkezd bugyogni, rögtön takarékra állítjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy 2-2¼ óra a kacsacombok csendesen megpuhuljanak a saját zsírjukban. Ezt nem szabad siettetni, sőt, mindent el kell követni azért, hogy minél lassabban készüljenek el, vagyis minél tovább maradjanak a zsírjukban. Ez ugyanis az egyetlen igazán jó megoldása arra, hogy ne száradjanak ki.

Az utolsó 15 percben előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 6-eo fokozat), mert itt sütjük majd ropogósra a puha combokat. Miután letelt a bő 2 óra, megvárjuk, hogy a kacsacombok kihűljenek a lábosban. Ezután kiszedjük őket, és bőrös oldalukkal felfelé átteszzük mindet egymás mellé egy nagy tepsibe. (A fokhagymás-kakukkfüves kacsazsírt meg nehogy kiöntse valaki, óriási vétek lenne! Ezzel készül a világ legjobb sült krumplijához, arról nem beszélve, hogy puha kenyéren, sok-sok lilahagymával micsoda pazar élvezetet jelent.)

És ez már a vége, itt az ideje, hogy mindenkinek töltsünk egy-egy kupica pálinkát, és lélekben felkészüljünk a ránk váró lakomára. A kacsacombokat betesszük a forró sütőbe, és oldalanként 15-15 perc alatt ropogósra pirítjuk őket. Amíg ez megtörténik, a pálinka meghozza a kellő hangulatot, és erre szerintem elengedhetetlenül szükség is van. Hiszen a csontról szinte leolvadó, pirosasra sült kacsacombokhoz jókedv, egészséges étvágy és széles mosoly illik, nem holmi fancsali és keszeg nyammogás, nem igaz?


Szezámos muffin
Süssünk valamit!

Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
1,5 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
5 dkg barna cukor
1 tojás
1 dl tej
10 dkg joghurt
4 evőkanál margarin, kihűtve
1 evőkanál szezámolaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A szezámmagot mérsékelt tűzön, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, sütőporral és a szódabikarbónával.

Egy mérőkancsóban kézi habverővel összevegyítjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olvasztott margarint, a szezámolajat és a kétféle cukrot.

Aztán hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és az egészet fakanállal összedolgozzuk.

Belekanalazzuk a papírkapszlival bélelt muffinsütőbe - vagy a szilikonos muffinformába -, és kb. 20 perc alatt megsütjük.


Vegyes saláta
1-2-3

Hozzávaló:
1 zacskó vegyes saláta-mix
4 tojás
4 szelet füstölt, szárított sonka
1 db körte
1 evőkanál vaj
1 citrom leve
1 késhegynyi fahéj
1 csomag salátamag-keverék
1 kávéskanál mustár
3 evőkanál balzsamecet
kb. 1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A balzsamecetet elkeverjük a mustárral, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk. Az öntet ezzel kész is van.

A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és egy teflon serpenyőben a vajon enyhén megpirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, rácsavarjuk a citrom levét, és megszórjuk a fahéjjal. Összekeverjük, végül szűrőlapáttal kiemeljük az ízes kockákat a serpenyőből és félre tesszük.

A serpenyőben kis tűzön megpirítjuk a sonka-szeleteket, és ha már jó ropogósak, kiemeljük a serpenyőből és konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.

A tojásokat beleütjük a serpenyőbe, és addig sütjük, amíg a fehérje már áll, de a sárgája még egy kicsit remegős.

Utolsó lépésként összeállítjuk a salátát: a saláta-mixet elkeverjük az öntettel és a körte darabokkal, majd rátesszük a sonkaszeleteket, minderre ráemeljük a tükörtojásokat, végül az egészet megszórjuk a salátamag-keverékkel.