mannamari Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3468
Zsályás főtt karaj
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
1 ½ kg hosszúkaraj (csonttal együtt)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
1,5 liter tej
1 citrom
1 marék friss zsályalevél


Egy kis előkészítéssel kezdünk. A megmosott, szárazra törölt húst megsózzuk, megborsozzuk, majd a fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, és krumplihámozóval vékonyan leszedjük róla a sárga, illatos héjat. Ennyi volt az előkészítés, kezdhetünk főzni.

Kiválasztunk egy akkora lábost, amelybe könnyen belefér a karaj, és takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Ha a kétféle zsiradék egymásba kavarodott, nagy lángra csavarjuk a lábos alatt a tüzet, és a forró zsiradékon alaposan átpirítjuk benne minden oldalán a karajt. A pirítást szó szerint kell érteni. Nem szabad közben a húst mozgatni, ide-oda tologatni, hanem néhány percen át békén kell hagyni, hogy szép és erőteljes színe alakulhasson ki. Amikor az egyik oldalát már megpirítottuk, fordítunk rajta, és ovább pirítjuk a még nyers felületeket. Egészen addig fordítjuk, és pirítjuk a csontos hosszúkarajt, amíg mindenhol egyenletesen aranybarna nem lesz. A tökéletesen megpirított húst kivesszük a lábosból, és félretesszük.

A lábos alatt takarékra állítjuk a tüzet, és pár kavarással megfonnyasztjuk benne a finomra vágott - vagy reszelt - fokhagymát. A lábosba visszatesszük a megpirított karajt, és felöntjük annyi tejjel, hogy ¾-ig ellepje. Hozzádobjuk a citromhéjakat, a zsályaleveleket, és felforraljuk.

Ha a zsályás karaj már forr, takarékra vesszük alatta a tüzet, és lefedjük. De nem szorosan borítjuk rá a fedőt, hanem úgy, hogy egy kis rész szabadon maradhasson. Így a főzés során lesz hol elpárolognia a tej egy részének, amitől a szaft a végére besűrűl majd. Illetve nemcsak ettől, mert sűrítésben a beledobált citromhéj is szerepet játszik.

A zsályás karajt 2 órán át csendes forrásban főzzük, de félidőben megfordítjuk, hogy alul is, felül is átfőhessen. Amikor elkészült, kiemeljük a lábosból, és megnézzük a szaftot. Ha nem elég sűrű, fedő nélkül tovább forraljuk 10-15 percig, és közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e. Végül kivesszük belőle a citromhéjakat, és miután a csontról levágtuk a megfőtt, vajpuha húst, aztán vékonyan felszeleteltük, tálalhatunk.

Cukkinifánk kapros tejföllel
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 nagyobb cukkini (kb. 50 dkg)
1 csomag friss élesztő
2 csokor kapor
2 dl langyos tej
2 doboz tejföl
kb. 10 dkg liszt
3 db tojás
0.5 dl olaj
só és frissen őrölt bors


Első lépésként a cukkinit a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy nagy keverőtálba téve egy kicsit megsózom. Összekeverem és egy kis időre félreteszem, hogy a zöldség a sótól kiadja a levét.

Addig egy kisebb tálba belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a langyos tejet, aztán ezt is félre teszem, hogy felfusson. (Egy pici liszttel is megszórom, hogy az élesztőnek legyen mibe belekapaszkodnia)

Következik a kapor; durvára vágom, majd pici sóval együtt a tejfölbe keverem. Félreteszem.

Jöhet elő a cukkini; kinyomkodom a levét - ezt lehet kézzel vagy szűrő segítségével is -, megszórom a liszttel, kevés sóval, majd beleütöm a tojásokat, hozzáöntöm az olajat, végül mehet bele néhány kanál a kapros tejfölből is. Ha kész, az egészet összekeverem - amennyiben a massza egy kicsit híg, liszttel dúsíthatjuk -, majd a tálat konyharuhával letakarom, majd meleg helyen 10-20 percet hagyom állni.

Egy nagyobb lábosba bő olajat forrósítok, majd ha megkelt a tészta, kanállal beleszaggatom a forró olajba, és aranybarnára sütöm.

Tálaláskor a fánkokra csurgatom a maradék kapros tejfölt.

Jó étvágyat!



Répás-olajbogyós szendvics
Uzsonnatáska
Hozzávaló:
1 nagyobb répa
1-1 késhegynyi kurkuma, őrölt kömény és őrölt bors
1 nagyobb evőkanálnyi zöld olajbogyó, felkarikázva
2 levél zöld saláta
2 evőkanál Rama Harmónia
1 kisebb bagett



A répát megpucoljuk, majd a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük és egy tálba tesszük. Ezután vizet forralunk, majd leforrázzuk vele a répát. Egy-két perc elteltével leszűrjük és félre tesszük. Ez alatt az idő alatt a répa ugyan megpuhul, de nem veszti el vitamin tartalmát.

Egy közepes méretű tálba kanalazzuk a margarint, hozzászórjuk az olajbogyót és a lecsepegtetett répát.

Az egészet megfűszerezzük, majd alaposan összekeverjük és a salátalevelek kíséretében a bagettbe töltjük.

Amennyiben előző este készítjük el a szendvicset, éjszakára hűtőbe tesszük.