mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3447
Sajtos-rozmaringos szendvics csirkével és körtével
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér
1 kisebb körte
1,5 evőkanál Rama Harmónia
2 evőkanál tejszín
3 dkg márványsajt, villával szétmorzsolva
1 kávéskanál apróra vágott, friss rozmaring
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
10 dkg maradék sült csirke, apró cafatokra tépve
2 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A körtét meghámozzuk, majd a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Ezután szűrőbe tesszük, és egy kanál segítségével kinyomunk belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudunk.A reszelt körtét összekeverjük a margarinnal, a tejszínnel, a szétmorzsolt sajttal és az apróra vágott rozmaringgal, majd enyhén sózzuk és borsozzuk.A kenyérszeletek közül kettőt alaposan megkenünk a körtés-sajtos szendvicskrémmel, majd rászórjuk az apró cafatokra tépett csirkét. A szendvicsekre ezután ráborítunk egy-egy salátalevelet, és befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Kecskesajtos-roston sült paprikás szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
1 db piros kaliforniai paprika
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál szárított rozmaring
5 dkg lágy kecskesajt
2 evőkanál Rama Harmónia
1 levél saláta
1 magos buci

A paprikákat megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben az olívaolajon puhára pirítjuk-pároljuk. Amikor a paprika elkészült és kihűlt, összekeverjük a margarinnal, a kecskesajttal é a rozmaringgal. A bucit félbevágjuk, aztán az egyik felét jó vastagon megpúpozzuk a krémmel, a salátával megkoronázzuk és a buci üresen maradt felével lefedjük. Csomagolás után másnap reggelig a hűtőben pihentetjük.

Tortilla
Gyorsan, finomat - 2006. június 24.

Hozzávaló:
1 csirkemell, csíkokra vágva
1 evőkanál szárított csilipaprika
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 db avokádó
1 citrom finoman lereszelt héja
2 dl tejföl
1 csomag újhagyma, felkarikázva
1 csomag kész tortilla-lap
4 szelet pulykasonka

A lisztet és a csiliport összekeverjük egy tálban, beleszórjuk a csirkemell-csíkokat, megforgatjuk, majd egy szűrőbe téve lerázzuk róluk a felesleget.egy serpenyőben olajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk a húst. Kivesszük, félretesszük.Az avokádót kikanalazzuk a héjából, és villával lazán megtörjük. Összekeverjük a tejföllel és a citromhéjjal. Végül felcsíkozzuk a sonkaszeleteket.A tortillájak mikróban röviden felmelegítjük, aztán pakolunk: mehet bele a csirke, avokádós keverék, hagyma és sonka ízlés szerint.

Rétescsomagban párolt hal zöldségágyon
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
6 réteslap
2 szelet mélyhűtött vagy friss halfilé
1 db cukkini
½ fej vöröshagyma
1 szál várgarépa
1 db citrom
1 csokor kapor
olívaolaj a rétes kenéséhez

A réteslapokat megkenjük olajjal. Ezután a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük a cukkinit és a sárgarépát, majd felkarikázzuk a citromot. Végül apróra vágjuk a kaprot, és besózzuk a halszeleteket.Jöhet a csomag összeállítása. A réteslapokból 3-at 3-at egymásra teszünk, majd minkettő közt arányosan megosztva ráhalmozzuk a reszelt cukkinit és a hagymát. Teszünk rájuk egy-egy szelet citromot (aki citromosabban szereti, többet is tehet), és apróra vágott kaprot. Legvégül a halszeletek kerülnek a réteslapra.A lapokat összehajtjuk kis csomaggá, majd mindkettőt vékonyan megkenjük olajjal és 180 fokos sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Kukorica-krémleves buggyantott tojással
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
4 szelet sonka
1 doboz kukorica konzerv
1 fej vöröshagyma
1 kisebb sárgarépa
1 db sárga kaliforniai paprika, kicsumázva
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
só, bors

A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és egy közepes levesfazékban kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.A kukoricát levével együtt, a hagymát, a fokhagymát, a répát és a paprikát a turmixgépbe tesszük és pürésítjük. Aztán a pépet egy nagy szűrőben leszűrjük, de a levét sem öntjük ki.A leszűrt zöldségpépet a lábosba öntjük és kis tűzön megfonnyasztjuk. Amikor összeesett egy kicsit, visszatöltjük rá a levet. Alaposan elkeverjük, majd erősítünk alatta a lángon és felforraljuk, végül a lángot ismét lejjebb véve alatta lassú rotyogásban tartjuk.Kb. 15 perc múlva újra erősebbre tekerjük a lángot, és egyenként beleütjük a tojásokat.Amint azok már megfőttek, rá kb. 3 perc után kész is vagyunk.Tálaláskor a levest megszórjuk a félretett sonka csíkokkal. Fehérkenyeret adhatunk mellé.