mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3446
Fehérrépás püré krumplival és Borjúszelet almás mártással
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
20 dkg krumpli meghámozva, kisebb kockákra vágva
10 dkg fehérrépa megpucolva, karikákra vágva
10 dkg alma, meghámozva és kockákra vágva
2 dl Humana almalé
1 dl Humana bébivíz
1 dl tej
1 kávéskanál őröltkömény
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 szelet borjúhús
1 evőkanál étkezési keményítő
1,5 dl tejszín
1 chilipaprika, felaprítva
1 csokor korianderzöld
olívaolaj
5 dkg vaj

Gőzön megpároljuk a fehérrépát, a krumplit és az almát. Amikor megpuhultak, ennek 1/3 részét összeturmixoljuk a bébivízzel és az almalé felével. Ezzel el is készült a baba ebédje.A maradék zöldséget a tejjel, őrölt köménnyel, gyömbérrel és kurkumával ízesítve turmixoljuk össze. Ez lesz a családi ebéd körete.Ezután megsütjük serpenyőben a 2 szelet sózott, borsozott húst; először forró olajon megkapatjuk, aztán amikor már a hússzelet mindkét oldala kapott egy kérget, a serpenyőbe tesszük a vajat és így sütjük tovább.Amíg a hús puhul, egy tálban összekeverjük a tejszínt, az étkezési keményítőt és a chilit.Ha a hús elkészült, kivesszük és egy tányéron félre tesszük. A hús helyére öntjük az almalevet, és amikor a sistergés már abba maradt, jöhet hozzá az elkevert mártás is.Az egészet addig főzzük, míg jó sűrű mártás állagú nem lesz, aztán már tálalhatunk is; a tányérra zöldségpüré kerül, mellé hús, erre szósz, és a végén az egészet meghintjük apróra vágott korianderzölddel.

Sárgabarackos desszert és Tejszínes aszaltsárgabarack-parfé
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
25 dkg aszalt sárgabarack
1 + 0,5 dl Humana bébivíz
10 dkg Humana Kekszes Tejpép
1 db citrom
1 kupica barackpálinka
2 dl hideg tejszín
2 evőkanál porcukor
Megpároljuk gőzön az aszalt sárgabarackot, aztán a bébivízzel összepürésítjük.Ezután elkészítjük a kekszes tejpépet, és ezt összekeverjük az aszaltbarack-pürével. Egy kis részét kitesszük külön tálkába, ez lesz a baba desszertje.A többi püréhez reszeljük a citrom levét és belecsurgatjuk az átszűrt levét is. Ezután belelöttyintjük a barackpálinkát is, majd az egészet jól elkeverjük.Atejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a barackpürét.Az így kapott masszát a szilikon muffin forma horpadásaiba kanalazzuk és 3-4 óra alatt kifagyasztjuk.

Avokádókrém és Mexikói avokádópüré tortillachips-szel
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
2 db puha avokádó
1 dl Humana bébivíz
2 gerezd fokhagyma
2 db chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
1 db zöldcitrom
1 dl tejszín
1 csokor firss korianderzöld

tortillachips a mártogatáshoz

A baba uzsonnája nagyon hamar elkészül, hiszen csak annyi a teendőnk, hogy az egyik avokádó felét összepürésítsük a bébivízzel, és már adhatjuk is a finom és egészséges ennivalót a babának.A maradék avokádóból pedig a mártogatóst készítjük el. A botmixer tartó dobozába teszek mindent: az avokádó nagyobb darabokra vágva kerül bele, a fokhagyma pépesre reszelve. Következik a felaprított chilipaprika, aztán jön a zöldcitrom átszűrt leve, végül a tejszín és a nagyobb darabokra ollózott korianderzöld. Nincs más hátra, az egészet alaposan összepépesítem.Amikor kész megsózzuk, és tortillachips-szel meg sörrel tálaljuk.

Avokádós szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
2 kisebb baguette
4 szelet sonka
1 körte
2 evőkanál Rama Harmónia
1 közepes avokádó
1 kávéskanál mustár
fél citrom
só és frissen őrölt bors

A sonkákat hideg teflonserpenyőbe téve, kis tűzön minkét oldalukon megpirítjuk, aztán konyhai papírtörlőn leszárítjuk.Az avokádót félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcs húsát kanállal kikapargatjuk. Villával egy kisebb tálban összetörjük, elkeverjük a margarinnal és a mustárral, a citrom levével, végül sózzuk-borsozzuk. A körtét megmossuk, mahgázát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Jöhet az összeállítás; a baguetteket félbevágjuk, megkenjük mindkét oldalát az avokádós krémmel, rásoroljuk a körteszeleteket, és megkoronázzuk a ropogós sonkával. Lezárjuk a szendvicset és csomagolhatjuk is.

Padlizsános szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet rozskenyér
1 kisebb padlizsán
1 púpos evőkanál Rama Harmónia
2 evőkanál tejszín
½ kávéskanál mustár
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 szál újhagyma, vékonyan felkarikázva
1 paradicsom, vékonyan felszeletelve
2 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, néhány helyen villával megzsúrkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha már puha, készen van.Megvárjuk, amíg a megsült padlizsán langyosra hűl, majd kikapargatjuk a belsejét.A puha padlizsánt botmixer segítségével összepépesítjük a tejszínes krémsajttal, a tejszínnel, a mustárral, az apróra vágott petrezselyemmel és a felkarikázott újhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel felhígítjuk, hogy kenhető legyen az állaga.A kenyérszeletek közül kettőn arányosan szétosztjuk a padlizsánkrémet, ráhelyezzük a paradicsomkarikákat, majd a szendvicseket leborítjuk egy-egy salátalevéllel. Mindkét szendvicset befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Tojáskrémes szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet barna kenyér
2 db tojás
1 evőkanál Rama Harmónia
1 kávéskanál mustár
½ csokor petrezselyem
¼ fej vöröshagyma
1 közepes méretű csemege uborka, vékonyan felszeletelve
só és frissen őrölt bors
2-3 levél saláta

A tojásokat hideg vízbe tesszük, azt felforaljuk, majd a tűzről levéve, lefedve, 12 percig állni hagyjuk. Ha a pihenő idő letelt, lehántjuk a tojások héját, és egy botmixerrel összeaprítjuk a következők társaságában; margarin, mustár, petrezselyem és hagyma. Jöhet a szendvics összeállítása. A kenyérszeleteket felét vastagon megkenjük a tojáskrémmel, rájuk sorakoztatjuk az uborkaszeleteket, lefedjük a saláta levelekkel, végül az üres kenyérszeletekkel zárjuk le a szendvicset.Ha kész, becsomagolás után reggelig a hűtőben pihentetjük őket.