mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3444
Na akkor egy csomó recept, amit ide még nem másoltunk be.
Köztük van a vasárnapi, a tegnapi és a mai is.

Tárkonyos harcsa erdei gombával
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya)
1 kg harcsafilé
só és frissen őrölt bors
0,5 dl tejszín
8 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1-2 kávéskanál mustár4 ág friss tárkony
˝ citrom
tepsi kikenéséhez kevés vaj

A szárított gombát 30 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az áztató vizet ne öntsük ki, hanem szűrjük át kávéfilteren vagy néhány réteg gézen, és használjuk fel 1 napon belül, illetve fagyasszuk le. Gombaleveshez, gombás rizottóhoz nagyon finom, de a sima, átlagos ízű csiperke is szárnyakat kap, ha ezzel pároljuk meg.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit vagy sütőtálat. Ezután a harcsafilét szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a liszttel. A lisztre azért van szükség, mert így nem tapadnak össze a haldarabok és a mártást is besűríti majd. A tejszínt kézi habverővel simára keverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, aztán apróra vágjuk a friss tárkonyleveleket, és hozzászórjuk. Fakanállal hozzákeverjük a gombát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belereszeljük a citrom héját. Végül a citrom levét is hozzáteszünk, és a keveréket ráöntjük a halra. A harcsafiléket 25 perc alatt megsütjük, és ezalatt a gomba teljesen megpuhul rajtuk. A tetejükön pedig olyan tárkonyos mártás születik, mintha hosszas munkával állítottuk volna elő, pedig lássuk be, igazán pikk-pakk elkészültünk vele.

Mandulás epertorta
Süssünk valamit!

A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 evőkanál porcukor
10 dkg hideg margarin
1 tojássárga
2-3 evőkanál hideg víz
A mandulakrémhez:
25 dkg mandula
15 dkg cukor
20 dkg margarin
3 tojás
10 dkg liszt
a torta tetejére 30 dkg eper és esetleg 2 evőkanál eperlekvár
kevés margarin a forma előkészítéséhez
kevés liszt a tészta nyújtásához

Előző este elkészítjük a tésztát. A lisztet és a porcukrot beleszórjuk a késes betétű robotgépbe, hozzákockázzuk a margarint, és addig járatjuk a gépet, amíg morzsás keverékké nem áll össze az egész. Ekkor áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, aztán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután 20x5 cm-es hurkává formáljuk, becsomagoljuk folpackba, és 1 éjszakára a berakjuk a hűtőbe. Ha nincs késes robotgépünk, akkor sincs vész, nyugodtan megcsinálhatjuk enélkül is a tésztát. A lisztet és a porcukrot összekeverjük egy tálban, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg, szinte fagyos margarint. Ujjaink begyével tempósan összemorzsoljuk őket, és amikor a keverék már grízszerű, hozzáadjuk a tojássárgát meg a vizet. Néhány mozdulattal összegyúrjuk a tésztát, és ugyanúgy hurkává formáljuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, mintha géppel készítettük volna. Másnap előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű, 4-5 cm magas peremű gyümölcstortaformát. A tésztát kivesszük a hűtőből és a még fagyos tésztát a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán belereszeljük a tortaformába. Csinosan elrendezzük, jól bele is nyomogatjuk a formába, és néhány helyen megszurkáljuk egy villával. Gyorsan elkésztjük a mandulakrémet. A mandulát a cukorral együtt finomra daráljuk, aztán robotgéppel felhabosítjuk a margarint egy keverőtálban. Felváltva hozzádolgozzuk a cukros mandulát és egyenként a tojásokat, végül fakanállal belekeverjük a lisztet is. Ezután rákenjük a krémet a tésztára, és betesszük a sütőbe. Először 15 percig sütjük, aztán lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 150 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és további 40-45 perc alatt teljesen készre sütjük. Ezután kivesszük, megvárjuk, amíg kihűl, és közvetlenül a tálalás előtt kirakjuk megmosott, megszárított eperszemekkel. Ha tovább akarjuk csinosítani művünket, akkor a gyümölcsöket megkenhetjük a langyosra melegített, pár csepp vízzel felhígított, majd átszűrt eperlekvárral.

Tonhalszószos tészta
1-2-3

Hozzávaló:
1 nagy doboz olajostonhal-konzerv
3 dl tejszín
1 db zöldcitrom
1 evőkanál szardella paszta
25 dkg csavart tészta

Lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát. Mikor megpuhult, leszűrjük és félre tesszük.A tejszínt egy nagyobb serpenyőben kb. harmadára forraljuk, majd beleöntjük a lecsepegtetett tonhal-darabokat és belekanalazzuk a szardellát.Röviden összeforraljuk, majd egy botmixerrel egyneműsítjük. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük.Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és már ehetünk is.

Gyümölcs nyárs
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
25 dkg eper
2 db kivi
1 ananászkonzerv
1 db banán
1 db alma
3 evőkanál méz
1 kávékanál őrölt fahéj
fél citrom leve
1 csomag pillecukor

Kezjük az előkészületekkel. Mindenek előtt beáztatjuk a nyársakat, hogy a sütéskor ne égjenek meg.Aztán elkészítjük a nyársak helyét, ahol sülni fognak. Ehhez alufóliával kibélelünk egy nagy alakú, mély tepsit, aztán a fóliából olyan hosszú hurkát gyűrögetünk, amilyen széles a tepsink. A lényeg, hogy a hurkát ne gyűrjük nagyon szorosra, éppen csak annyival legyen nagyobb, hogy ha majd ráfektetjük a nyársunk végét, a gyümölcsök ne érjenek hozzá a tepsi aljához. Gyúrunk még egy hurkát és ezeket elhelyezzük a tepsi két végében olyan távol egymástól, hogy a nyársak végeit kényelmesen rájuk tudjuk majd fektetni.Ezek után a gyümölcsökkel foglalkozunk. Az eper szemeket alaposan megmossuk, a kivit, az almát és az ananászt nagyobb darabokra kockázzuk, a banánt pedig vastagabb szeletekre vágjuk. Jöhet a kreatív munka. Fogjuk a beáztaott nyársakat és óvatosan - hogy a kezünk ne szúrkáljuk meg -, egymás után felszúrogatjuk a gyümölcs darabokat és a cukrokat tetszés szerinti sorrendben.Amikor elfogytak a nyársak, elkészítjük a gyümölcsök mázát. Ehhez egy keverőtálban összekeverjük a mézet a fahéjjal és a citrom levével, majd egy kenőecset segítségével alaposan megkenegetjük a gyülöcs-nyársak minden oldalát.200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készül el ez a különleges csemege.