mannamari Creative Commons License 2006.09.19 0 0 3420
Mai recept

Kapros csirkeragu-leves
Majd a Buday!

A leveshez:
10 dkg bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
15 dkg csirkeszív
20 dkg csirkezúza
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes méretű fehérrépa
1 csokor petrezselyem
3 fej gomba
1 teáskanál fokhagymakrém

2 csokor friss kapor
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
A gombóchoz:
2 szem főtt krumpli

olívaolaj
liszt
2 db tojás


Első lépésként felcsíkozom a szalonnát, és amint ezzel megvagyok, már szórom is a lábosba. Amíg a szalonna csíkok pirulnak, felaprítom a vöröshagymát, aztán ez is mehet a lábosba.

Következhetnek a szívek; mindegyik szívről levágom a végét, és hogy még könnyebben megfőljön majd, mindegyiket félbe is vágom. Ha megvagyok, ezek is mehetnek a lábosba. Aztán a zúzákat is nagyobb darabokra vagdosom, majd ezek is a lábosba kerülnek.

Jöhetnek a zöldségek. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb kockákra vágom, a petrezselymet durvára aprítom, a gombát pedig vastagabb szeletekre vágom, és ha minden megvan, szintén mehetnek a lábosba.

Ha minden hozzávaló a lábosban van, az egészet alaposan összekeverem, hozzákanalazom a fokhagymakrémet, enyhén sózom, és jöhet a lényeg; az apróra vágott friss kapor.

Az egészet alaposan összekeverem, majd rövid lében (fedő alatt saját levét kifőve) puhára párolom a ragut. Ha kész, ekkor felöntöm kevés vízzel - épphogy csak a ragu álljon a lében -, mehet vissza a fedő, és mindezt addig ismételem míg a zúza és a szív teljesen meg nem puhul.

Amíg a leves elkészül, megcsinálom hozzá a gombócot; a krumplikat a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy közepes méretű keverő tálba teszem, megsózom, öntök hozzá olajat (vagy bármilyen más zsíradék is jó), aztán jöhet hozzá a liszt. Annyi lisztet teszek, hogy az arányok kb. 1/3 - 2/3 legyen a burgonya javára, végül beleütöm a tojásokat is. Amikor minden a tálban van, fogom, és az egészet kézzel összegyúrom.

Ekkorra elkészült a leves is. Rászórom a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt, összekeverem, megvárom míg újra felforr, és ekkor felöntöm a kívánt mennyiségű vízzel.

A levest újra felforralom, és amikor már lobogva forr, evőkanál segítségével beleszaggatom a krumpligombócokat. Óvatosan megkeverem, majd takarékra visszavéve a tüzet, 5-6 perc alatt készre főzöm a levest.

Jó étvágyat hozzá!