mannamari Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3396
Azt hiszem ezek még nem voltak:

Zarzuella de marisco

Hozzávalók 4 személyre:
700-800g tengeri fehérhúsú hal (lehetőleg 2-3 féle
vegyesen, mint pl: tőkehalfélék, vörössügér, ördöghal)
150g scampi (norvég homár)
150g egész nyers garnélarák
150g tisztított tintahal
100g friss feketekagyló
100g friss szőnyegkagyló
1 fej főzőhagyma
1 db kaliforniai paprika
150-200g paradicsom, vagy paradicsom hús konzerv
2 dl száraz fehérbor
0,5 dl olíva olaj
só, őrölt feketebors,
2 gerezd fokhagyma,
kakukkfű,
petrezselyem zöld,
ízlés szerint édes és csípős chili paprika őrlemény


Egy magasabb peremű serpenyőben az olíva olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a 1-2 cm-es kockára vágott kaliforniai paprikát.

Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomhúst, a fűszereket és öntsük fel a fehérborral. Tegyük a serpenyőbe először a ujjjnyi vastagságú szeletekre vágott halakat, ezt követően a rákokat, majd a tintahalat, legvégül a kagylókat.

A legnagyobb lángon 4-5 percig forraljuk, majd azonnal tálaljuk.
(Ízvadász)

Cigány csirkés lecsó

Hozzávaló 4 személyre:
2 db egész csirke
2 kg paprika (ha lehet sarja paprika)
1-2 szem erős paprika
1 kg paradicsom
75 dkg hagyma
2 evőkanál édes piros paprika
3 evőkanál házi zsír
só ízlés szerint


Az egész konyhakész csirkéket megpörköljük nyílt láng felett, majd feldaraboljuk 5-6 cm-es darabokra úgy, hogy minden részét felhasználjuk. A feldarabolt csirkéket sóban megforgatjuk. A bográcsban házi zsírt olvasztunk, a felszeletelt hagymát rádobjuk, s megfonnyasztjuk. Erre dobjuk a csirkét, amit a hagymával félig főzünk. Ekkor kerül rá a feldarabolt paradicsom, s paprika. Innentől kezdve csak rázhatjuk a bográcsot, keverni nem szabad. Megszórjuk piros paprikával, s készre főzzük. Ha szükséges, kóstoláskor még sózhatjuk. Cigány kenyérrel- punyával tálalhatjuk.
(Ízvadász)

A mai recept pedig a citromos madeleine