cnzsuzsa Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3387
Főzzünk egy jót!
Chilis-édesköményes tészta

Hozzávaló:
2 fej édeskömény, 1 kisebb vöröshagyma, 2 centiméternyi gyömbér, késhegynyi sáfrány vagy 1 evőkanál sáfrányos szeklice, 1-2 csilipaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 dl tejszín, 20 dkg szélesmetélt
A sáfrányt kevés forró vízbe áztatjuk.
Az édesköményt megtisztítjuk, négy részre szeljük, torzsáját kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A hagymát vékonyra karikázzuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és az édesköményt beleszórjuk, enyhén megsózzuk. Először nagy, majd mérsékelt tűzön gyakran kevergetve addig pároljuk-pirítjuk, míg aranybarna nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a kimagozott, felvágott csilit, a megreszelt gyömbért, a sáfrányt és a tejszínt. Röviden összeforraljuk, és a kifőtt tésztával összekeverjük.

Süssünk valamit!
Citromos madeleine

Hozzávaló:
2 db tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, pici só, 10 dkg felolvasztott margarin
Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Aztán felütöm a tojásokat, majd hozzájuk teszem a cukrot, és robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan habosra keverem őket.
Amikor már szép habos, a liszthez hozzákeverem a csipet sót, majd a tojáshabhoz reszelem a citrom héját. Ekkor előveszek egy fakanalat és széles mozdulatokkal a tojáshabhoz forgatom a lisztet, végül hozzáforgatom az olvasztott margarint is. Ezzel el is készült a sütemény tésztája.
Ekkor vékonyan kivajazom a madeleine formákat, majd a tésztával együtt beteszem őket a hűtőbe fél órára.
A pihenő idő leteltével a tésztát kiskanállal kiadagolom a formákba és 190 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

1-2-3
Citromos-búzasörös borjúcsíkok
Hozzávaló:
1 citrom, 1 üveg búzasör, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, egy szálzeller, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg borjúcomb, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem
Elsőként felcsíkozzuk a borjúcombot, majd egy alapos besózást követően forró olajon megpirítjuk. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük egy tányérra, és egy kicsit félretesszük.
Ha szükséges a serpenyőben pótoljuk az olívaolajat épp annyira, hogy 1-2 evőkanálnyi legyen benne. Ekkor beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd jöhet a felszeletelt szálzeller is. Pár perc pirítás-párolás után már öntjük is rájuk a sört.
Megvárjuk míg rövid idő alatt elfő a sör alkohol tartalma, ekkor visszatesszük a serpenyőbe a borjúcsíkokat. Az egészet alaposan összekeverjük, végül a citrom levével és a kapribogyóval ízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Együtt a konyhában
Sárgarépás pogácsa

Hozzávaló:
1 sárgarépa (kb. 10 dkg), 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 2 kávéskanál só, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg trappista sajt, 2½ dl tejszín
a pogácsák formázáshoz kevés liszt, a tálaláshoz puha vaj
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és teríts sütőpapírt egy nagy tepsire.
Vágd le a sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Hámozókéssel tisztítsd meg a sárgarépát, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld le.
Tedd a reszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót.
Mosd meg meleg folyóvíz alatt a petrezselymet, aztán töröld meg alaposan papírtörlővel. Aprítsd bele ollóval a száraz petrezselymet a lisztes tálba. Ehhez fogd az egyik kezedbe a petrezselymet, a másikba az ollót, és dolgozz a lisztes tál fölött, hogy rögtön oda potyogjon bele a felaprított petrezselyem.
Reszeld bele a lisztes tálba a kézi reszelő nagy lyukú oldalán a sajtot. Ezután öntsd bele a tejszínt is.
Gyúrd össze a tésztát a kezeiddel. Kicsit ragacsosak lesznek, de nem baj.
Moss kezet, aztán töröld meg őket. Száraz kézzel vegyél ki a tésztából pingpong-labda nagyságú darabokat, és gyúrd őket golyókká. A golyókat tedd egymástól 5 cm-re a sütőpapíros tepsin.
Szórj ki lisztet egy kis tálkába. Mártsd bele egy pohár alját, aztán a lisztes poharat nyomd rá finoman mindegyik tészta-golyóra. Ettől kicsit kiterülnek. Akkor csinálod jól, ha kb. 5 cm átmérőjű korongok lesznek belőlük.
Tedd be a tepsit a meleg sütőbe, és süsd meg 20 perc alatt aranybarnára a pogácsákat.
Ha a pogácsák megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből. Várd meg, amíg kihűlnek. Eheted önmagában, de úgy is finom, ha félbevágod őket, és vékonyan megkened vajjal. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.