BlueBird Creative Commons License 2006.08.17 0 0 3372

Jut eszembe : )

 

Azt hiszem, hogy ez a recept nem volt itt a topikon, még régen a Stahl honlapról szedtem le (amikor ott még lehetett recepteket találni betűrendben, mert mostmár adások szerint vannak, azt meg nem bírom követni).

 

Recept: Expressz gombakrém leves

 

Hozzávalók:
10 + 5 deka vaj
2 szikkadt zsemle
65 deka gomba
1 csokor újhagyma

frissen őrölt bors
4 deci víz
1 deci száraz fehérbor
15 db másfél dekás jégkocka
3½ deci tejszín
pár reszelésnyi friss szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem

 

Elkészítés:
A szikkadt zsemléket kis kockákra vágom, majd egy serpenyőben megolvasztok 10 deka vajat, és kevergetve megpirítom benne a zsemlefalatokat.
A körömkefével megcsutakolt gombákat félcentis szeletekre vágom, és egy leveses fazékban 5 deka vajon átpárolom. Kicsit megsózom, megborsozom, és puhára párolom. Utána felöntöm borral meg vízzel, felforralom, és miután ha már rottyant néhányat, elzárom alatta a gázt. Beledobálom a jégkockákat, kevergetve felolvasztom őket, és a lehűtött gombát összeturmixolom.
Az egészet visszaöntöm a fazékba, hozzáadom a tejszínt, reszelek bele egy kis szerecsendiót, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön felforralom, majd végül megszórom apróra vágott friss petrezselyemmel. A pirított zsemlekockákat külön tálkában szoktam melléadni.

4 adag lesz belőle.

 

Egész jó lett, bár a sok eszemmel pont a csokor újhagymát hagytam ki belőle, este 9-kor főztem, kimaradt : ) Most látom egyébként, hogy az elkészítésben nem is írja, hogy mikor kell beletenni a hegymát, nem is én vagyok agyatlan? Amit még tanácsolni tudok, hogy ne az összes gombát turmixoljátok le, hanem egy keveset tegyetek félre valahogy így gombaszerűbb lesz a leves (Jamie Oliver szokta ezt tanácsolni, de az egy másik topic).

Csendben megjegyzem, hogy a jégkockás mismásolást is kihagytam, csapvíz is megteszi. Viszont ez a leves nekem jobban kihozza a gomba ízét, mint a Nagymamám levese, aki tulajdonképpen egy zöldséges alaplevet készít és ehhez teszi a gombát, de azért majd azt is kipróbálom : )

 

Jó főzőcskézést!

Előzmény: monkey62 (3371)