Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.07.23 0 0 22
Faith,
semmi kozuk a kipcsak torokokhoz. Ugyan az, mint a horvat-magyar hajdu intezmeny. Szokott jobbagyokbol, hatarszolgalatra kotelezett nepekbol, felrablo szabadcsapatokbol jottek ossze
A ,,kazak" (a ,,kozak" helyes leirasa) nem a ,,kazah" szoval rokon. A ,,kazah" a turk ,,fiatal" szobol ered. Eredetileg az a terulet, ahol a mai Kazahsztan van a ,,Kazah-Orda" nevet viselte (,,Ifju Horda").
a ,,kazak" szo a a ,,kaza", ,,kazun" szobol ered, ami eredetileg szlavul ,,erszenyest" jelent.
Eredetileg a ,,kozak" szo helyet a ,,hajduk", ,,hajdamak" volt hasznalatban.
Nemzetisegileg nehez behatarolni, mivel abbol eltek, ami eppen volt. A Szicsben (Zaporozh'e) a kozakok ukranokbol, oroszokbol, lengyelekbol, krimi tatarokbol tevodtek ossze. A Donon oroszokbol es ukranokbol. A tereken oroszokbol es tatarokbol. A Volgan - oroszok, tatarok, keresztelt bashkirok, es igy tovabb.
Egy teljesen sajatos etnotarsadalmat jelentenek. Teljes mertekben dominalo a pravoszlav hit es a szlav gyokerek, de ezalol is van kivetel. Peldaul, miutan a kozaksag intezmenye onallo, kivaltsagos osztalya valt Oroszorszagban, kozak kivaltsagokat es kotelezetsegeket kaptak/vallaltak a kalmukok es baskirok (elobbiek buddhistak, utobbiak muzulmanok vagy keresztenyek), es a cserkeszek (tobbsegukben muzulman).

Roviden - a kozaksag ugyan az volt eleinte, mint a hajdusag intezmenye, csak amig a hajdu-rendszer idovel megszunt, a kozaksag sajatos etnotarsadalomma fejlodot.
Előzmény: Fatih (16)