pitman Creative Commons License 2006.07.17 0 0 16
Ezzel a fényképezős dologgal szerintem az a probléma, hogy nagy valószínűséggel a fényképező sem színhű, még akkor sem, ha pl fix színhűmérséklet van beállítva rajta. Továbbá ez szerintem feltételezné, hogy a monitor tökéletes lineáris karakterisztikával rendelkezik (és a fényképező is). A módszer a szemmel történő beállításnál ettől függetlenül valószínűleg pontosabb eredményt adhat arra a tartományra, ahova állítva lesz.

Ha már a szemmel beállítást nézzük, akkor az adobe gammánál talán a monitor calibration wizard jobb választás lehet, finomabb beállítást lehet elvégezni vele.


Más, ha az ember rendelkezik kalibrált monitorral, akkor a képszerkesztő, képnéző programokban milyen profilokat kell beállítani?
A fényképezőből kieső kép mondjuk legyen srgb színtérben.
A monotor a saját, kalibrált profiljával fut, amit a megfelelő loader betölt.
Képszerkesztőben, képnézőben working space-nek mit kell megadni? Sejtésem szerint srgb-t kellene választani, hiszen a kép abban van, amit a rendszer a megfelelő monitor karakterisztikájának megfelelően átlakít, hogy én olyannak lássam, amilyen valójában. Ha én módosítokj a képen valamit, az marad az eredeti színterében, tehát máshol szintén színhűnek kell látszódnia, ahol kalibrált eszkönözn nézik meg.
Szerintetek jól gondolom, illetve ha nem, hogyan kell beállítani?