optikus Creative Commons License 2006.07.14 0 0 2

Hat ha csak szemre allitod akkor nem is varhato hogy egyformak legyenek. Meg ha a ket monyo tok egyforma es kalibralt akkor is lathatod teljesen masnak a ket kepet hisz a kornyezeti megvilagitastol napszaktol, jokedvtol is fugg hogy milyen szint minek latsz.

 

Alapvetoen (ha nincs mas) rakd fel a monitorokhoz kapott icc profilokat (remelhetoleg kaptal). Javasolt az Adobe Gamma Loader segedprogit hasznalni e celra. Ezt a photoshop is tartalmazza. Asszem az installja ott van a helpben. A gamma loader bemegy az automatikusan indulo progik koze (startmenu-programs-startup). Ez fogja betolteni a kivalasztott szinprofilt. A profilokat lathatod a windows display properties-settings-advanced-color management ful alatt. De hiaba van itt barmi is beallitva ha nincs loadered akkor nem lesz betoltve (ezt csinalja az adobe gamma loader).

 

Aztan az adobe gamma-val lehet "kalibralni" is, persze csak szemre. Ez csinal egy icc profilt es akkor azt tudod betoltetni. Crt-nel a kontrasztot csavard fel teljesen, es a leiras szerint allitgasd be.

 

De ettol nem lehet sokat varni, ez nem valodi kalib. Ha van modod akkor rakd egymas melle a ket gepet es monitort es ugy probald meg oket beloni, hogy legalabb ezeken nagyjabol egyforma kepet lass.

 

Egyebkent a neten eleg sok infot talalni a hogyan kalibraljunk monitort szemre temaban, legtobb a feher es feketepont bellitasarol szol majd egy szurkesorral valamifele tovabbkorrigalas.

Ha ennel tobbet akarunk akkor kell a hw. Nem biztos, hogy meg kell venni, vannak idehaza is cegek akik foglalkoznak kalibbal, nem olcso de meg mindig kevesebb mint egy eszkoz (asszem kb 15rugo egy alkalom). Persze nem art neha megcsinalni, hisz valtozik minden honapok utan mar valtozhat a foszfor oregednek az alkatreszek stb.

 

Előzmény: g.a.z.d.i (1)