Kolbászos tésztafelfújt zellemártással
Majd a Buday! - 2005. szeptember 4.
Ami a dobozban volt:
Fél csomag kagyló tészta
15 dkg kolbász
1 zeller (szárával és levelével együtt)
Első lépésként enyhén sós vízben megfőzöm a tésztát. Amíg a tészta puhul, mandolinnal - vagy egy jó les késsel -, gyufaszál vékonyra reszelem a megtisztított zellergumót. A szárát és levelét félreteszem.
Ha a tészta elkészült, leszűröm és félreteszem.
Fogok egy fej vöröshagymát, felaprítom és kevés olajat öntve egy mélyebb lábosba, üvegesre pirítom. Következő lépésként veszem a kolbászdarabot, lehúzom a bőrét, hosszában négy részre vágom, majd vékonyan felszeletelem. Ha kész, már dobom is őket a lábosba a hagyma mellé. Pár perc pirítás után jöhet hozzá 1 evőkanál liszt, kb. 0,5 dl tej. Gyors összekeverés után, már le is húzom a tűzről és beletörök 2 tojást.
Az egészet jól összekeverem, és már megy is bele a félretett tészta. Ezt is jól elkeverem és már adagolom is az előkészített muffinformába. 200 fokon 15-20 percig sütöm.
Amíg a felfújt süldögél, elkészítem a zellermártást.
Egy mélyebb lábosba olajat öntök, majd apróra vágom a félretett zellerszárat, és a vékony zelercsíkokkal együtt a lábosba szórom. Csipet sóval és 1 gerezd apróra vágott fokhagymával ízesítem. És, hogy még gyorsabban puhuljon a zöldség, öntök hozzá 2-3 kanálnyi tejet (vagy vizet) is. Pár perc és vajpuha a zeller.
Ekkor megborsozom, szórok rá 1 evőkanál lisztet, majd felöntöm tejjel mártássűrűségűre.
Végül, hogy még zöldebb legyen a mártás, a zeller leveléből is aprítok egy keveset, beleszórom a lábosba, de ezt már nem kell párolni.
Tálaláskor a tányérra kanalazok a mártásból, és a tetejére ültetek 2 tésztafelfújtat.
Jó étvágyat hozzá!
Karamellás körtével töltött csirkemell szilvamártással
Majd a Buday! - 2005. november 20.
Ami a dobozban volt:
2 db körte
1 csirkemellfilé
5-6 db szilva
Első lépésként egy közepes méretű serpenyőben 2 púpos evőkanál kristálycukrot megkaramellizálok.
Amíg a cukor barnul, mandolinnal vékony csíkokra lereszelem a körtéket, majd félreteszem.
Előveszem a csirkemellet, félbevágom, majd "batyut" formálok belőlük a következő módon. Egy jó éles késsel hosszában félig bevágom, aztán ezt a vágást mindkét oldalon kiszélesítem haránt irányú vágással.
Ha mindkét felét előkészítettem, enyhén besózom őket.
Ekkorra elkészült a karamell, fogom a körtecsíkokat, megforgatom a karamellben és kakukkfűvel ízesítem. Pár perc alatt elkészül a töltelék.
Előveszek egy szilikon sütőlappal bélelt tepsit. Beleteszem a csirkéket, majd egy kanál segítségével az előre elkészített "batyu részbe" elosztom a tölteléket.
250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítom őket.
Amíg sül a csirke, elkészítem a szilvamártást. A kimagozott és félbevágott szilvákat éles késsel vékonyan felcsíkozom, majd beleszórom ugyanabban a serpenyőben, melyben előzőleg a karamelles körtét készítettem, szórok rá egy kanál kristálycukrot, és közepes tűzön elkezdem fonnyasztani, megpárolni.
Mire a csirke elkészül, készen lesz a mártás is.