mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3280
Sütőtök-leves sajtos figurákkal
Együtt a konyhában - 2006. június 3.
Hozzávaló a leveshez:
1 nagy póréhagyma
20 dkg füstölt, főtt tarja
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
4 üveg bébi sütőtök-püré
6 dl leszűrt húsleves
4 dl tej
kevés só és frissen őrölt bors
A sajtos figurákhoz:
6-8 szikkadt rozskenyér-szelet
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg trappista sajt

a tálaláshoz néhány szál petrezselyem


Először a sajtos figurák elkészítésével foglalkozz. Melegítsd be a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), mert itt sülnek majd meg. Ezután teríts sütőpapírt egy nagy tepsibe, és a tepsit rakd félre.

Tedd a szikkadt kenyérszeleteket egy vágódeszkára. Vágd körbe mindegyiket, hogy leszedd a kérgüket. Így csak a belük marad meg. Ezekből szúrj apró süti-kiszúrókkal szúrj ki különböző figurákat, aztán helyezd őket egymás mellé a sütőpapíros tepsire. Figyelj arra, hogy a figurák ne legyenek túl nagyok, mert akkor nem férnek bele majd a tányérokba.

Kend meg vékonyan olívaolajjal a kenyér-figurák tetejét. Ehhez használhatsz olívaolajba mártott kenőecsetet vagy a saját ujjaidat is.

A kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld meg a sajtot, és szórd meg vele a figurákat. Ha elkészültél, tedd félre a sajtos figurákat.


A leveshez először vágd le a póréhagymáról a zöld szárrészét, mert ez nem kell. Ezután vágd le a megmaradt fehér részről a szőrős végét, ugyanis erre sincs szükség. A megtisztított póréhagymát mosd meg alaposan meleg folyóvíz alatt, aztán töröld szárazra papírtörlővel, és karikázd fel ½ cm vékony szeletekre. Tedd félre a póréhagyma-szeleteket.

Kockázd fel apró falatokra a füstölt, főtt tarját, majd tedd félre ezt is.

Főzd meg a levest. Vegyél elő egy közepes méretű fazekat, és kanalazd bele az olívaolajat. Szórd hozzá a póréhagyma-szeleteket, és mérsékelt tűzön kevergetve puhítsd meg kb.10 perc alatt őket. Akkor lesz a póréhagyma finom, ha nagyon omlóssá válik.

Húzd le a póréhagymás fazekat a tűzről. Vigyázz, nehogy közben megégesd magad: vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard a kezed konyharuhába.

Hintsd rá a puha póréhagymára a morzsolt kakukkfüvet. Add hozzá a sütőtökpürét, az átszűrt húslevest és a tejet. Ezután tedd bele a tarja-falatokat is, és a fazekat rakd vissza mérsékelt tűzre.

Kezd el kevergetve összefőzni a levest. Közben kóstold meg, és tegyél hozzá kevés sót meg frissen őrölt borsot. Ha a leves felforrt, csavard alatta takaréklángra a tüzet. Így meleg marad, amíg megsütöd a sajtos figurákat.

Húzzál sütőkesztyűt, és óvatosan tedd be a sajtos figurás tepsit a meleg sütőbe. Süsd a figurákat néhány percig, hogy a kenyér átpiruljon, a sajt pedig megolvadjon.

Amikor a sajtos figurák készen vannak, sütőkesztyűs kézzel vedd ki a tepsit a meleg sütőből. Most már tálalhatsz. Vegyél elő 4 mély tányért, és oszd el bennük a levest. Ezután tegyél villával mindegyik tetejére néhány sajtos figurát. Jöhet a petrezselyem. Mosd meg meleg folyóvizes csap alatt, papírtörlővel szárítsd meg, és tányérok felett vágd ollóval apró darabkákra, hogy rögtön a levesre hulljon. A maradék sajtos figurákat tedd egy külön tányérra, és kínáld a leves mellé.


Gyümölcsös kuszkusz
Együtt a konyhában - 2006. június 10.

Hozzávaló:
1 citrom
2 kivi
1 nagy alma
10 dkg friss vagy felengedett mirelit meggy
10 dkg ananász-konzerv
15 deka kuszkusz
1 teáskanál őrölt fahéj
5 evőkanál méz
2½ deci tej
3 deci hideg tejszín
a díszítéshez kevés őrölt fahéj



Mosd meg alaposan a citromot meleg, szappanos vízzel. Utána öblítsd le, és papírtörlővel töröld szárazra. Reszeld bele a héját egy nagy, mély tálba, aztán tedd félre.

Mosd meg alaposan a kiviket és almát, majd töröld őket szárazra papírtörlővel.

Hámozd meg vékonyan a kiviket. Ezután vágd őket 4-4 cikkre, majd a cikkekből szedd ki a közepüket, mert nem kellenek. A megmaradt kivi-darabokat szeleteld fel falatnyi katonákra, és tedd félre.

Az almát nem kell meghámoznod. Csak vágd 4 darabra, aztán ezekből szedd ki a magházas részeket, majd az almát aprózd fel pici kockákra. Az almakockákat csepegtesd meg kevés citromlével. Ehhez vágd félbe a megreszelt citromot, majd ujjaidon átszűrve facsarj rá néhány csepp citromlevet az almákra. Keverd össze az almát a citromlével, és tedd félre.

Magozd ki a felengedett, puha meggyet. Ezután vágd ketté a szemeket, és tedd félre őket.

Csepegtesd le az ananász-konzervet. Ha ez megvan, vágd apró falatokra a lecsepegtetett ananászt, és tedd félre.

Tedd bele a kuszkuszt abba a tálba, amelybe belereszelted a citromhéjat. Add hozzá az őrölt fahéjat, és az egészet keverd jól össze egy fakanállal.

Vegyél elő egy kis fazekat. Öblítsd ki hideg vízzel, aztán kanalazd bele a mézet, és öntsd bele a tejet. Tedd a mézes tejet a tűzhelyre, de csak egészen kicsi lángra. Kezd el melegíteni, és közben keverd folyamatosan, hogy a méz feloldódjon. Ha a mézes tej néhány perc múlva már jó forró, vedd le a tűzhelyről.

Óvatosan öntsd rá a kuszkuszra a forró, mézes tejet. Ezután takard le a kuszkuszos tálat szorosan alufóliával, és tedd félre 15-20 percre. Ezalatt a kuszkusz megpuhul a meleg tejben.

Amíg a kuszkusz puhul, kézi robotgéppel verd kemény habbá a tejszínt. Figyelj rá, hogy a habverők tiszták és szárazak legyenek. A tejszínt pedig öntsd mérőkancsóba, és abban verd habbá, mert így nem fröcsög ki. A tejszínhabot tedd be a hűtőbe.

Amikor a kuszkusz már puha, add hozzá a gyümölcsöket. Keverd jól össze az egészet, és várd meg, amíg teljesen kihűl.

A hideg gyümölcsös kuszkuszhoz add hozzá a tejszínhabot. Úgy a legjobb, ha fakanalat használsz hozzá, és széles, óvatos mozdulatokkal forgatod bele kuszkuszba a tejszínhabot.

Tálaláskor oszd el a gyümölcsös kuszkuszt 4 kis tálkába, és mindegyik tetejét szórd meg kevés őrölt fahéjjal.


Spenótos nokedli
Együtt a konyhában - 2006. június 17.

A nokedlihez:
45 dkg mirelit spenótkrém, felengedve
15 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
4 dl tejföl
½ doboz hámozott paradicsom-konzerv
1 teáskanál morzsolt oregánó


Először a paradicsomos mártást készítsd el. A tejföl felét, a hámozott paradicsomokat és a morzsolt oregánót pépesítsd össze egy botmixerrel, aztán rakd félre. A maradék tejfölhöz ne nyúlj még.

A kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld meg a tálaláshoz szükséges sajtot. Amikor készen vagy, tedd félre.

Engedj szinte majdnem teljesen tele vízzel egy nagy fazekat. Tegyél bele ½ evőkanál sót, és nagy lángon kezdd el felforralni. Ebben a vízben főzöd ki majd a nokedliket.

Amíg a víz melegszik, állítsd össze a nokedli tésztáját. Tedd bele egy szűrőbe a felengedett, puha spenótkrémet. Ezután helyezed a mosogató fölé, és keverd egy kanállal addig, amíg alaposan lecsöpög a spenót leve. Tedd a lecsöpögtetett spenótot egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, üsd bele a tojásokat, aztán pucold meg a fokhagyma-gerezdet, és reszeld bele a tálba a kézi reszelő apró lyukú oldalán. Sózd meg picit, aztán borsozd meg.

Kezd el fakanállal összekeverni a tésztát. Ha már egy kicsit összeállt, és a kezed fáradt, vegyél elő egy kézi robotgépet, illeszd bele a dagasztókarokat, és azzal folytasd tovább. De ha erős vagy, fakanállal is menni fog.

Szaggasd ki a nokedlit a lobogva forró vízbe. Ehhez bugyoláld be a kezeid egy-egy konyharuhába, majd tedd a nokedli-szaggatót a forró vizes fazékra. Ezután kanalazd át a tészta felét a nokedli-szaggatóba, és fakanállal kevergetve nyomkodd át rajta. A nokedlik így szépen belepottyannak a fazékba.

Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Ha ez megtörtént, adj nekik még 1-2 percet, hogy belül is átfőjjenek. A megfőtt nokedliket halászd ki egy szűrőlapáttal, és tedd át egy nagy tálba. Kanalazz rájuk 1 evőkanál olívaolajat, és keverd vele össze a nokedliket.

Főzd ki a maradék nokedliket ugyanúgy, ahogy az első adaggal tetted. Ezeket is rakd át a tálba, és önts rájuk 1 evőkanál olívaolajat. Keverd össze az olajat és a nokedliket.

Melegítsd meg mikróban a paradicsomos mártást és a tejfölt.

Tálald fel a spenótos nokedlit. Vegyél elő 4 tányért, és tegyél mindegyikbe a nokedliből. Ezután önts rájuk paradicsomos mártást, kanalazz a tetejükre kevés tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal.