A gyerekkonyhás szombati műsorok receptjei a honlapról:
Almás-zöldborsós csirkemáj
Gyorsan, finomat - 2006. május 5.
Hozzávalók:
2 piros alma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg csirkemáj
10 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejföl
1 lapos evőkanál majoranna
só, bors
Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nyolcadokra vágjuk.
A serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és közepes tűzön megpirítjuk-pároljuk benne az almaszeleteket. Ha már puhák, hozzádobjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott májat és a kiengedetlen zöldborsót.
Belekanalazzuk a tejfölt, megszórjuk majorannával, az egészet összeforgatjuk.
Lefedve gyenge tűzőn kb. 15 perc alatt készre főzzük.
Ha túl sok leve lenne, röviden elforraljuk, végül sózzuk-borsozzuk.
Csirkecurry árpagyöngyből
Gyorsan, finomat - 2006. május 13.
Hozzávalók:
1 fél csirkemell
3 ek olaj
1 fél hagyma
1 kisebb sárgarépa
1 diónyi gyömbér
¼ zellergumó
1 evőkanál currypor
5 dkg árpagyöngy (gersli)
2 dl + 5 dl víz
1 dl tejszín
só, bors
Tálaláshoz egy csokor petrezselyem
A csirkemellet keresztben vékony csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk.
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon két részletben megpirítjuk, szűrőlapáttal kiszedve félretesszük.
Még egy kevés olajat öntünk a serpenyőbe, és belereszeljük a hagymát, a répát, a zellerdarabot és a gyömbért. Megpirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a curryt és az árpagyöngyöt.
Átforgatjuk mindezt az olajban, visszatesszük a csirke-csíkokat, azt is belekeverjük, aztán visszatesszük az egészet tűzre, és felöntjük a vízzel és a tejszínnel.
Felforraljuk, aztán lefedjük, és enyhe tűzön kb. 20 perc alatt készre főzzük. Időközben folyamatosan őótoljuk a folyadékot.
Apróra vágott etrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kabátos virsli salátával
Gyorsan, finomat - 2006. május 20.
Hozzávalók:
Fél csomag mirelit leveles tészta
6 virsli
ketchup
1 csomag zöldsaláta keverék
ecet, olaj, só, bors
A felengedett levelestésztát a virslinél kb. 3-4 centivel szélesebb, hosszúdad téglalappá nyújtjuk.
A virslikbe hosszukban belevágunk, és belenyomunk egy ketchupcsíkot. Aztán a tésztába tekerjük őket, és amikor körbeértünk, vízzel megkenjük a tészta széleit, levágjuk és lezárjuk a "csomagot"
Egymás mellé soroljuk őket egy kisebb tepsiben vagy sütőlapon, és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A salátát meglocsoljuk az olajjal és ecettel ( 2:1 arányban) sózzuk-borsozzuk, összekeverjük, és a még meleg kabátos virslik mellé tálaljuk.
Serpenyős bundás melegszendvics
Gyorsan, finomat - 2006. május 27.
Hozzávalók:
4 szelet kb. 2 centi vastag fehér kenyér
kevés vaj, mustás
2 tojás
4 vékony szelet füstölt sajt
4 szelet pulykasonka
4 db kisebb csemegeuborka
1 csomag zöldsaláta
ecet, olaj, só bors
A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, mustárral, aztán belemártjuk a sóval enyhén felvert tojásba. Utána az egyik szeletre elkezdjük a halmozást: először jön a sajt, aztán a sonka, végül a vékony szeletekre vágott uborka - aztán indulunk visszafelé: újra sonka, végül megint sajt.
A toronyra ráfordítjuk a másik szelet kenyeret is, és kicsit összenyomjuk őket.
Egy teflonserpenyőben kevés olajat hevítünk, és óvatosan átemeljük bele a szendvicseket. Közepes tűzön kb. 1-1.5 percet sütjük, úgy, hogy kicsit rá-rányomunk egy szedőlapáttal. Aztán megfordítjuk, és a másik oldalt is aranybarnára pirítjuk.
Ízlés szerinti zöldsalátával, azonmód tálaljuk.