Airbus A318 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 329
"
Amerikai katonák iraki gyerekeket öltek meg bosszúból
Újabb amerikai atrocitásokra derült fény
2006. május 27. 9:35


MNO
Szándékosan öltek meg 24 iraki civilt, köztük gyerekeket és asszonyokat tavaly novemberben amerikai tengerészgyalogosok - írja Los Angeles Times című napilap. Az amerikai katonák ellen indított vizsgálat bebizonyította, nem véletlen bombarobbanás, hanem amerikai katonák egy
csoportjának "bosszúja" végzett a civilekkel. A katonákat várhatóan hadbíróság elé állítják.

Befejezéséhez közeledik - legalábbis a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint - a hadithi gyilkosságok ügyében indított vizsgálat. A Los Angeles Times című napilap ugyanis pénteken azt állította, hogy az iraki Haditha városában az amerikai tengerészgyalogosok szándékosan öltek meg huszonnégy, fegyvertelen polgári lakost - köztük gyerekeket és nőket is - tavaly novemberben. A katonák akkor - miután merénylet érte a menetoszlopukat - több lakóházba is benyomultak, és agyonlőtték azt, akit ott találtak.

Az akkori hivatalos verzió szerint egy út menti bomba robbant, s ennek esett áldozatul tizenöt iraki civil is. De közben kiderült, hogy ez egyáltalán nem így volt. A szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke, John Warner szerint tények támasztják alá, hogy rendkívül komoly ügyről van szó, a védelmi minisztérium egyik szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy hamarosan befejeződik az ügyben folyó nyomozás, és a tengerészgyalogosokat várhatóan hadbíróság elé állítják."