Narvi Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1
Szervusz Szöcske!
 
 Nem tudom, hogy az öcséd szemét hol nézték, de mindenképpen érdemes lenne egy nagyobb klinikán megmutatni. Ilyen pl. Budapesten a
[link1] T0m[ utcai szemklinika, vagy a Debreceni szemklinika.
 
 Műtéteket valóban nem szívesen végeznek egy szemen, ha a másik nem használható, mivel ilyenkor az ép(ebb) szem látásának a megtartása nagyon fontos. Viszont ezt a látást a fokozódó rövidlátás is veszélyezteti.
 Mint írtad, volt már retinaleválása ezen a szemén. A rövidlátás fokozódását általában a szem tengelyének nyúlása okozza, emiatt viszont a retina egyre jobban húzódik, így fokozódik az újabb leválás kockázata. Ennek elkerülése érdekében ún. megtámasztó műtétet szoktak végezni. Ilyenkor az amúgy eléggé puha anyagból levő szem hátuljára egy strapabíróbb szövetdarabot varrnak fel, ezzel kissé visszábbnyomva a szem megnyúlt hátulját, és megakadályozva vele a további nyúlást. Így csökkentik a retinára ható húzóerőt, és a dioptriaszámot is.
 Mivel minden műtét kockázatos, ezt sem szívesen végzik el egyetlen látó szem esetén, kivéve, ha műtét nélkül nagyobb a látás elvesztésének kockázata, úgyhogy a műtét csak nagyon alapos orvosi vizsgálatok után javasolható vagy vethető el. Ezért kellene egy felkészült klinikán végeztetni a vizsgálatokat, sőt, ha lehet, érdemes több helyre is elmenni, mert az orvosok sem mindig azonos módon gondolkoznak.