Törölt nick Creative Commons License 2005.12.21 0 0 130

Szia GáborApa!

 

Akkor megkövetlek, és félreértettelek, nem leszek cinikus :-)

 

Mellesleg köszönöm a nyilvános dicséretet :-)

 

Akkor megpróbálok válaszolni a kérdésekre:

 

>Tudod már esetleg, hogy az ökörszem kb mennyi pluszt jelent egy félnyereg esetleg egy nyereg kiemeléshez képest? (gondolom ácsmunka+egyedi nyílászáró)

 

Ezt bevallom nem tudom így külön. Azt tudom mennyi volt nagyjából kompletten a tető. Ezt meg kellene néznem, de nagyságrendileg 3 millió volt szigeteléstől, fóliástól, lambériástól, plussz a cserép olyan 400ezer. Ezek most kb. árak, meg kellene néznem.

 

> Topiktéma Az átlukasztásnál ezekre a képekre gondoltam.

 

Ha jobban megnézed, az ott nincsen átlukasztva, csak fent van odaszögelve, és alul egy léccel megtámasztva. Mellesleg ott még egy támfal lesz merőlegesen a falra, kb. 3 méter magasan, ami a ciszterna oldala is lesz egyben.

 

> A válaszodból viszont lett egy kérdésem: „a végleges talaszint az indítóprofil alatt 5-15 cm-rel lesz” tehát az alsó 5-15 cm nincs is hőszigetelve? Eddig úgy olvastam, hogy a hőszigetelésnek le kell menni a talajszint alá.

 

A födémem monolit vasbeton. Az indítóprofil pedig a födém ALATT indul, tehát maga a betonfödém is le lesz már szigetelve. A pincefal nem valószínű hogy kap külön szigetelést. Ugyanis Porotherm kerámia pincefalazóval csináltam, ami már önmagában elég jó hőszigetelő. Persze még rá lehetne költeni egy csomó pénzt, de nem érzem így szükségét. Nem rontanék vele, sokhelyen így is teszik, de nálam feleslegesnek tartom. Lesz olyan rész ahol lesz szigetelve, ahol kint lesz a földből az indítóprofil alatti rész is. De ami a föld alatt lesz, nem fogom szigetelni. De ettől még lehet.

 

>

No és további kérdéseim:

Van-e valami számításod arra, hogy a pincéd milyen áron jött ki?

Fűtést tettél bele?

A drén vizét ugye nem vezeted a ciszternába, (majd onnan a házba)? Elszivárogtatod

 

Van persze. Maga az alap. 95 m2 bruttó. Ez vasalva, alja szigetelve. alatta 10 cm kavicságy, stb 850ezer forint sk. munkával anyaggal. Ráadásul be is kellett zsaluzni az alapot, ebben benne van 2-3 m3 zsaluanyag/fa is. valamint egy 200ezer forintos földmunka is. Mindez 2004 szeptemberi ár. Tudom, itt sokkal többeket írnak le, de kell ügyeskedni.

A pincefal PTH pincefalaző, 270Ft/db áron vettem, 16 db. kell m2-re.

Munkadíjja 1300 Ft/m2-re volt a felhúzásnak.

Szigetelésnek ára GV4.5 valahol 500 Ft/m2 körül mozog, kellősítőt hozzá féláron vettem.

Dörkent gyári áron vettem meg, illetve az egész rendszert, meg kellene néznem mennyi. Maga a pogácsás MS lemez olyan 500-600 Ft/m2 körül volt.

 

Van/lesz vízgyüjtőm (15-20m3), két vízrendszer van a házban. WC öblítés, mosás és pár dolog esővízről van. Még nem tudom, hogy a szivárgó víz ebbe a ciszternába fog-e belemenni, vagy megy a vízelvezető árokba. Csatornába nem megy semmiképpen.

Fűtés van pinceszinten, de inkább temperáló jellegű. Van/lesz egy elektronikai műhely is a pincében, ott rendesen van méretezve a fűtés, a többi 10 fok temperálásra.

 

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe.

 

Attila

 

Előzmény: GaborApa (126)