gaffa Creative Commons License 2005.11.25 0 0 16

Gratulálok, nagyon mutatós lett a reggeli adás. Kár, hogy a műsorvezetők - az egyetlen Ignáth Márktól eltekintve - nem állnak a helyzet magaslatán.

Márk egészen jó, nemcsak itt, de még politikai jellegű műsorokban is, ami az igencsak vonalas Duna tévében nagy szó. Őszinte részvétet érzek iránta a nyakába sózott Dorka miatt - én öt percig nem bírnám együtt ezzel a többször elvérzett antitalentummal. 

A hebegő-habogó, csupagörcs Dorkát nézve érezni lehet, hogy ő is tudja: semmi keresnivalója a képernyőn. Nem így Barkó Judit. Ő évek óta kételyek nélkül, magas színvonalon hozza az elbizakodott, ostoba magyar nagyasszony tenyérbemászó figuráját, abban a hiszemben, hogy ha elég magabiztos arccal mórikálja magát, abból műsor kerekedik. Valószínűleg még sosem jutott eszébe, hogy a műveletlenség is látszik, nem csak a smink, a frizura és a kiskosztüm. (Prokop Dóra, tájjelleggel?)

Az ő tökéletes kiegészítője (úgy is mint akszeszoár) az új arc, a bájgúnár Máté, akinek a jelek szerint egy dzsigoló-vigyorban merül ki a teljes kommunikációs eszköztára. Az embernek az az érzése: ha tud egyebet is ez a srác, azt egy lepattant pornófilmben bizonyára jobban kamatoztathatná. A szakács is bicskanyitogató, de legalább nem vezet műsort (bár szeretne).

Ez a reggeli felhozatal pont olyan rossz, mint a többi magyar csatornáé, kereskedelmit-közszolgálatit beleértve. Amúgy látnivaló, hogy a Duna Tévé ma már nem az, ami Sára Sándor irányítása alatt volt, és amit (a zömmel alkalmatlan munkatársi gárda ellenére is) szeretni lehetett a kulturális műsorpolitikája okán. Ma ez a csatorna inkább tűnik külsőségekben áramvonalasított politikai szócsőnek, mint kulturális tényezőnek, és ezen aligha változtat az olyan szlogenek kántálása, mint "Hagyomány és minőség" meg "A Világ Legjobb Kulturális Televíziója".

Ez utóbbi egyszerűen vicc. Ajánlanám a francia-német Arté-t összehasonlításul.