Törölt nick Creative Commons License 2005.10.26 0 0 110

Üdv NFL55!

 

1. A szükséges vasalást STATIKUS számolja ki!!! Vannak ökölszabályok, de ha el fog törni az alaptested amikor már rajta van a ház, vagy bármi módon sérülés keletkezik az alapban, hogyan javítod ki????? Gyakorlatilag nagyon költségesen. Erre van a statikus aki a ház felépítésétől/súllyától függően kiszámolja mi és mekkora kell, no és hogyan.

 

2. Hogyan, az megint annak a függvénye, hogy milyen célból kell vasalni. Ez határozza meg a hogyant is valamennyire. Hogy mekkora átmérőjű vas kell bele, egy sorban vagy netán több sorban függőlegesen, milyen távolságra, stb. Vízszintesen pedig a zsalukövek tetején, azaz minden sornál, vagy valahány soronként szokás vasalni. A zsalukő tetején az oldalfalakban található ebből a célból nut, ahová be lehet vasalni. Ebben is vannak ökölszabályok, de statikussal illik egyeztetni/pontosítani. Vagy inkább a ház statikai részét megterveztetni. Ezen nem szabad sporólni, később sokkal nagyobb lehet a kár, többszöröse, sokszorosa!!!

 

3. Lehet, de eléggé nehézkes. Ugyanis max 2 soronként tudsz betonozni, így két soronként tudsz haladni. Így mindig 2 soronként kell megrendelned a betont. Többet több okból sem szabad. Nem tudod rendesen becsömöszölni, hogy alul is megfelejen a szemcseeloszlás, és ne legyen fészkes. A zsaluköveket a beton fogja össze, nem tudsz sokat egymásra rakni. Kérdés hogy mekkora az a betonmennyiség, ami két sorba megy bele. Mert ha csak pár méterről van szó, és 1-2 köbméter kell, akkor a 6 köbméteres mixert ezért kár kíhívni. Főleg anyagilag. A mixerek 6-7 köbméteresek.

 

4. Én is hallottam mindkét fogalmat, szerintem ugyanazt jelenti.

 

5. Lehet, és illik/kell is a hőhíd miatt, de nem úgy ahogy te mondod. Magába a koszorú zsaluzatát kell a külső oldalon kibélelni pl. herratektával vagy hasonlóval. Ezt természetesen be kell tüskézni, hogy a betonban majd megmaradjon. Mindenképpen olyan anyaggal javasolt, aminek külső oldala is jól vakolható felületet ad. A sima cell jellegű dolgok külső oldala elég macerásan vakolható, és időállósága elégggé kérdéses. Láttam már én is ilyet alkalmazni, főleg költségcsökkentési célból, de az idő ki tudja mit tesz....

A koszorútéglát inkább monolitbetonfödémeknél láttam csak, kvázi egy bentmaradó zsaluzat. A koszorú vastagságához képest szerintem túl vastag, így nagyon meggyengíti a koszorút. De lehet, ebben nagyot tévedek... Nyílván azért az a neve, ami. De mindenképpen drágább megoldás, mint pl. Herratektából betüskézni.

 

Attila

Előzmény: NFL55 (109)